Už hlasují i prezidentští kandidáti. Topolánkova manželka si rýpla do Zemana

Praha - Prezidentský kandidát Mirek Topolánek s manželkou Lucií Talmanovou dnes před 15:00 odevzdali v Praze 6 hlas v prvním kole voleb. V hudební škole v pražských Kunraticích krátce po 15:00 odvolil Petr Hannig, další s uchazečů o Hrad.

"Doufám, že bude velká účast, protože nemají tak často voliči možnost volit prezidenta republiky," řekl Topolánek. Zároveň uvedl, že volební účast podle něj nemá vliv na sílu mandátu prezidenta. "Jestli někdo zůstane doma, tak hlasuje nohama. Je to jeho problém. Vlastně i tím, že zůstává doma, vyjadřuje nějaký svůj politický postoj," řekl.

Volební kampaň označil za korektní, ale místy trochu nudnou, k čemuž podle něj přispěl i formát debat, kdy nebylo možné zabývat se některými tématy do hloubky. "Vážím si svých protikandidátů, kteří byli ochotni se se mnou utkávat," řekl. Podle Talmanové v debatách i v celé kampani chyběl Zeman. "Samozřejmě mi tam chyběl hlavní aktér, který se zachoval neskutečně zbaběle," řekla k rozhodnutí hlavy státu nediskutovat s ostatními osmi kandidáty.

Hannig prozradil, že volil sám sebe. "Když už jsem do toho vložil tolik síly a úsilí, tak ten poslední akt k tomu patří," uvedl. Odhadl, že by se voleb mohlo zúčastnit zhruba 65 procent lidí. Podle něj se může stát, že se o prezidentovi rozhodne v druhém kole a vyhraje ten, kdo nyní skončí na druhém místě.

Jeden z favoritů prezidentské volby Jiří Drahoš volil v pražských Lysolajích.  "Volil jsem takticky, volil jsem kandidáta, který má největší šanci porazit Miloše Zemana," řekl. Doufá, že se dostane do druhého kola, pravděpodobně v něm bude i současný prezident.

Drahoš očekává účast ve volbách přes 65 procent. Volební účast podle něj bude mít vliv na procentní zisk kandidátů. "Proto vyzývám při každé příležitosti lidi, aby šli k volbám," řekl Drahoš s odkazem na to, že podle předpokladů nízká volební účast pomůže současnému prezidentovi.

Poznamenal, že Zeman podle něj podvádí své voliče, protože řekl, že kampaň vést nebude, ale porušil to. "Shodli jsme se s ostatními kandidáty, že nás to velmi zklamalo. Je to nefér vůči nám, ale zejména vůči jeho voličům," dodal. Podotkl, že má pochyby, jestli znovu na Hrad kandiduje Zeman nebo trio tvořené jeho mluvčím Jiřím Ovčáčkem, kancléřem prezidenta Vratislavem Mynářem a šéfem hradních poradců Martinem Nejedlým. Drahoš ocenil, že kampaň byla až na výjimky slušná.

Prezidentský kandidát Pavel Fischer dnes odpoledne vhodil svůj hlas do volební urny v mateřské škole v obci Pitkovice u Prahy, kde je jedním z 832 oprávněných voličů. Do volební místnosti dorazil se svou rodinou. Bývalý velvyslanec, který v minulosti působil na Pražském hradě v týmu prvního českého prezidenta Václava Havla, v předvolební kampani prohlásil, že se "cítí být povolán k těžké službě ve funkci prezidenta".

Po vhození volebního lístku uvedl, že by si přál co nejvyšší volební účast. Jako případný prezident by rád inicioval větší zapojení občanů do veřejných záležitostí.

 Prezidentský kandidát Marek Hilšer by považoval za velký úspěch, kdyby od voličů získal 15 procent hlasů. Chtěl by také, aby volební účast v prvním kole voleb dosáhla 70 až 75 procent. Jedenačtyřicetiletý lékař a občanský aktivista to dnes řekl novinářům poté, co společně s manželkou Monikou odvolil v pobočce městské knihovny na pražském Pohořelci.

"Byl bych rád, kdyby voličů přišlo co nejvíc, protože rozhodujeme o naší budoucnosti. A ten kdo nepřijde, tak prostě nechává rozhodovat někoho jiného," podotkl. Uvedl také, že i pokud by se nedostal do druhého kola volby, chtěl by přesvědčit co nejvíce mladých lidí, aby šli odevzdat svůj hlas.

Vratislav Kulhánek odvolil dnes po čtvrté hodině v základní škole Jana Masaryka na pražských Vinohradech. Do urny vhodil hlasovací lístek s vlastním jménem. Pokud by byl zvolen, chce se v úřadu zaměřit na zvyšování prestiže ČR v zahraničí, rozvoj řemesel a podporu sportu mládeže.

"Ideální účast by byla samozřejmě aspoň 80 procent, ale když to bude nad 50, tak si myslím, že to bude víc než dobře," řekl kandidát přítomným novinářům poté, co odvolil. Volební účast má podle něj vliv na sílu mandátu přímo voleného prezidenta. "Čím víc hlasů, tím větší mandát," míní.

Michal Horáček věří, že ve volbách uspěje. Dnes odvolil v Roudnici nad Labem, kde žije, do volební místnosti přišel s ženou a dcerou. Zda vhodil do urny své jméno, novinářům neřekl. Věří ale, že uspěje. 

"Není možné, aby se to nepovedlo. Mně se to povedlo. Z mého hlediska jsem zažil 17 nejzajímavějších měsíců v životě. Projezdil jsem celé Česko a teprve teď jsem ho opravdu poznal. Slyšel jsem nespočet lidských příběhů, poslouchal jsem lidi opravdu tak pozorně, jak jsem byl schopen. Někdy mě to dojalo, někdy mě to rozhořčilo a často mi to dalo důvod věřit, že máme na víc," uvedl Horáček. Dodal, že s pokorou přijme jakýkoli výsledek.

Horáček nechtěl ani spekulovat, koho by si přál případně v druhém kole jako soupeře. "Já bych chtěl, aby se stalo to, že v legitimních a legálních volbách lidé vyberou toho, koho budou sami chtít," řekl. Z nikoho z protikandidátů ale obavy nemá. 

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Mirek Topolánek Petr Hannig Lucie Talmanová Jiří Drahoš Pavel Fischer

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy