Katastrofa v ČSSD: Odpůrci vedení strany chtějí volit předsedu přímo, promluvil Chovanec

Kynšperk nad Ohří/Tábor - Krajská konference ČSSD v Karlovarském kraji dnes navrhla na předsedu sociální demokracie exšéfa Sněmovny Jana Hamáčka. Jako místopředsedu doporučili sociální demokraté europoslance Pavla Poce, který je z Mariánských Lázní. Kritici současného vedení ČSSD se sešli v Táboře. Promluvil k nim Milan Chovanec.

Sociální demokracii v Karlovarském kraji loni citelně zasáhla kauza údajných manipulací s projekty ROP Severozápad. Po obvinění se svých funkcí vzdali Petr Navrátil, Jakub Pánik nebo Miloslav Čermák. Obviněn byl i bývalý hejtman a poslanec za ČSSD, nyní už nestraník Josef Novotný. K soudu se ale vyšetřování s mnoha obviněnými ještě nedostalo.

"Jana Hamáčka jsme vybrali proto, že je z nabídek, které byly, nejzkušenější, ale zároveň nejméně poznamenaný nějakými problémy. U místopředsedy jsme chtěli někoho progresivního a zároveň silnou osobnost, a to Pavel Poc je," řekla dnes členka krajského výkonného výboru a bývalá poslankyně Markéta Wernerová.

"Sociální demokracie se nesmí skrývat před nepříjemnou debatou. Jestli nové vedení nebude mít tu odvahu, bude křeč, v níž se strana nachází, trvat déle, než je potřeba," prohlásil Chovanec v Táboře na setkání kritiků současného vedení strany.

Také prezident Miloš Zeman se týden před druhým kolem volby na Hrad vložil do situace v ČSSD. Podpořil platformu Zachraňme ČSSD. "Nejsem lhostejný. Se vší vážností říkám, že mě katastrofa sociální demokracie zasáhla. Jako bývalého předsedu, který tuto politickou stranu dovedl do Strakovy akademie," stálo v dopise, který zúčastněným přečetl bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Chovanec není členem platformy. "Slíbil jsem všem, do doby, dokud budu řídit sociální demokracii, budu debatovat se všemi, kteří to se stranou myslí dobře," zdůvodnil svoji přítomnost. Mluvil pak mimo jiné o příčinách neúspěchu strany ve volbách do Sněmovny, například "demisi - nedemisi" Bohuslava Sobotky.

Platforma dnes potvrdila, že na únorovém mimořádném sjezdu strany navrhne změnu stanov, aby bylo možné zvolit nového předsedu ČSSD přímo všemi členy. Sjezd by se měl změnit na takzvaný permanentní, tedy měl by trvat delší čas. Novinářům to po ukončení setkání řekl bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola.

"Shodli jsme se jednoznačně také na tom, že by celá členská základna měla mít právo vyjádřit se k tomu, jak se sociální demokracie bude chovat v druhém nebo dalším pokusu o sestavení vlády," doplnil Zimola. Dnešní závěry chtějí stoupenci platformy předložit vedení sociální demokracie i hradeckému sjezdu. "Budeme chtít, aby se s nimi dále pracovalo," řekl bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. O podpoře kandidátů do nejvyšších stranických pozic se podle nich dnes nedebatovalo.

"Nepotřebuji zneužívat tuhle platformu, abych si skrze ni říkal o nějakou nominaci. A myslím, že to nepotřebuje ani nikdo jak ze signatářů tak i sympatizantů téhle platformy," řekl Zimola. Hašek dnes zopakoval, že na únorovém sjezdu nebude kandidovat do žádné funkce ve vedení ČSSD.

Zimola uvedl, že už dostal nominace od některých regionálních organizací, aby se ucházel o místo ve vedení ČSSD. Zatím se nerozhodl, zda kandidovat bude. Hrát roli podle něj bude to, kdy skončí policejní vyšetřování jeho rekreačního domu na Lipně, kvůli kterému loni odešel z pozice hejtmana. Zimola předpokládá, že by k tomu mohlo dojít během dnů nebo týdnů. "A pak se i já sám rozhodnu, zda a do jaké pozice budu ochoten jít," řekl.

Za vznikem platformy stojí vedle Zimoly a Haška také například bývalý senátor Zdeněk Škromach, poslanec za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna nebo hejtman Vysočiny a poslanec Jiří Běhounek. Platforma, kterou představili v Praze 5. ledna, by měla podle nich být neformálním diskusním fórem, které umožní debatu o budoucnosti strany a o jejích hodnotách.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Milan Chovanec Michal Hašek Karlovarský kraj Jan Hamáček Jiří Zimola

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy