Praktiky jako za StB? ČSSD se tříští, stranou hýbe vyhrožování a zostuzování

Praha - Uvnitř ČSSD to vře. Důvodem není jen nedávná drtivá porážka ve sněmovních volbách, ale i spor o to, kdo by měl být prezidentem České republiky. Někteří sociálnědemokratičtí hejtmani podpořili Jiřího Drahoše a severočeský poslanec Jaroslav Foldyna to vůbec nevidí rád.

Český internet oblétla fotografie, na níž pětice hejtmanů vyjadřuje podporu Jiřímu Drahošovi pro druhé kolo prezidentských voleb. Jsou jimi zlínský Jiří Čunek (KDU-ČSL), liberecký Martin Půta (SLK), plzeňský Josef Bernard (ČSSD), pardubický Martin Netolický (ČSSD) a královéhradecký Jiří Štěpán (ČSSD). Fotografie ale vzbudila pořádnou dávku nevole u poslance za ČSSD Jaroslava Foldyny a hejtmani, včetně jeho tří stranických kolegů, to od něj schytali na Facebooku.

 „Dobře si je zapamatujte“ vyzývá Foldyna veřejnost a přikládá fotografii hejtmanů podporujících Drahoše. „Na rozdíl od nich my volíme Miloše Zemana a české národní zájmy,“ doplňuje děčínský poslanec, čímž, zdá se, naznačuje, že volba Jiřího Drahoše není českým národním zájmem a je potřeba si dobře pamatovat ty, kteří to nechápou a mají na věc odlišný názor.

S komentářem přispěl do debaty i někdejší korunní princ sociální demokracie Michal Hašek. Ten musel v roce 2013 rezignovat na své stranické funkce po tzv. Lánském puči a poté, co byl v přímém přenosu České televize usvědčen ze lži. Někdejší jihomoravský hejtman píše, že hejtmani mají právo na svůj názor, i když s nimi nesouhlasí.

Vzápětí si ale neodpustí jízlivé poznámky směrem k dotyčným. „Přeji Martinu Půtovi, ať zdárně dotáhne očištění svého jména v hodně dlouhém trestním stíhání pro údajnou korupci“ píše Hašek. „Rozumím Josefu Bernardovi, konec konců jiní akcionáři Škody Transportation podporují Jiřího Drahoše i finančně“ píše zase na adresu hejtmana Plzeňského kraje. Naznačuje tak vazby Bernarda na velký byznys, neboť právě v plzeňské Škodovce pracoval nynější hejtman před svým vstupem do politiky.

 „Nerozumím Martinovi Netolickému, který se snažil být v uplynulých letech na Hradě pečený vařený a dokonce vládnul opřen o SPOZ ve svém kraji uplynulé 4 roky“ opřel se Hašek do hejtmana z Pardubic. V komentářích si řekl své i bývalý soudce a senátor Jiří Vyvadil, samozvaný „velitel“ blokád, které měly na jaře 2015 zabránit průjezdu amerického vojenského konvoje přes Českou republiku a skončily tehdy fiaskem. „Oni jako hejtmani určitě skončí“ prorokuje Vyvadil.

Plzeňskému hejtmanu Josefu Bernardovi se styl jeho spolustraníků příliš nezamlouvá. Naší redakci sdělil, že nesouhlasí s tím, aby byl z prezidentské volby dělán třídní boj. „Vyhrožování, nátlak a zostuzování jsem naposledy zažil na výsleších STB. První zásada demokracie je, že si vážím názoru oponenta, ačkoli s nim nesouhlasím. Má rada všem - napřed si počítejme do deseti, přemýšlejme a pak obhajujme svůj názor," řekl Bernard serveru EuroZprávy.cz. 

Zdánlivě banální a nedůležitý facebookový post řadového poslance ale dobře demonstruje na kolik je sociální demokracie vnitřně rozdělená. Spory panují ohledně účasti ve vládě, ohledně dalšího směřování strany, ohledně toho, kdo by měl být prezidentem ČR. A tento výčet není zdaleka kompletní. V únoru čeká sociální demokracii důležitý sjezd. Budou tak mít příležitost slovy Jiřího Zimoly „vyprat špinavé prádlo“. Měli by to rozhodně udělat, špinavého prádla je, zdá se, víc než dost.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.
Jaroslav Foldyna

"Česko proti bídě." Na Rajchlově akci vystoupil i Foldyna z SPD, lidé došli k úřadu vlády

Tisíce lidí dnes v centru Prahy demonstrovaly proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Demonstranti se nejprve shromáždili na Václavském náměstí, poté prošli městem ke Strakově akademii, kde sídlí vláda. Ohlašovaný živý řetěz kolem budovy nakonec nevytvořili, někteří z protestujících se ale chystají u úřadu vlády nocovat. Protest neprovázely významnější konflikty.

Více souvisejících

Jaroslav Foldyna ČSSD Michal Hašek Josef Bernard (hejtman) Martin Půta Martin Netolický (ČSSD)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 6 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

Drtivý úder střelami ATACMS proti Rusům. Ukrajinci zničili stíhačky a palivová zařízení, dokládají satelitní snímky

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy