Sněmovna zamítla návrh ODS na zrušení EET, neprošlo ani zrušení zákazu prodeje o svátcích

Praha – Občanští demokraté ve Sněmovně neuspěli se svými návrhy na zrušení zákazu prodeje o svátcích a zrušení elektronické evidence tržeb. Neprošel ani jejich návrh na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí.

Sněmovna dnes už v úvodním kole zamítla návrh ODS, která chtěla zrušit zákon o omezení prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě. Celkem 102 poslanců hlavně z klubů ANO, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL prosadilo jeho zamítnutí. Podpořilo je i několik poslanců Pirátů. Vláda k návrhu zaujala neutrální stanovisko.

Občanští demokraté argumentovali tím, že praxe ukázala, že norma je nadbytečná, nepřiměřeně zasahuje do práv obchodníků a omezuje občany. „Chceme zrušit jeden zbytečný zákon," řekl za předkladatele poslanec ODS Martin Kupka. Alena Gajdůšková (ČSSD) však navrhla předlohu zamítnout a připojila se k ní i Květa Matušovská (KSČM). „Nemocnice jet musí, ale nakoupit si snad proboha můžeme jindy," uvedla Gajdůšková jako jeden z argumentů. Podle ní neobstojí ani tvrzení, že podnikatelé přijdou o příjmy nebo že by obchody musely propouštět. Zastánci zachování zákazu prodeje argumentovali také tím, že zaměstnanci obchodů budou moci trávit víc času s rodinami.

Zákon z roku 2016 přišel s tím, že velké obchody musí mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno jen do 12:00. Na dodržování zákazu dohlíží Česká obchodní inspekce. Zákaz se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zákaz se naproti tomu vztahuje i na bazary, zastavárny a výkupny odpadu.

V prvním čtení byl také zamítnut návrh ODS na zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb. ODS tvrdí, že evidence tržeb kromě jiného zvyšuje administrativní povinnosti podnikatelů. Ministryně financí Alena Schillerová ale před poslanci toto tvrzení odmítla. Současná vláda s návrhem ODS vyjádřila nesouhlas. Zamítnutí návrhu prošlo hlasy poslanců ANO, ČSSD a KSČM.

EET je podle ODS represivní opatření, které zvýšilo administrativní povinnosti a náklady několika set tisícům podnikatelům. „Největší negativní dopad má zejména na malé a střední podnikatele a živnostníky," zdůvodnila ODS svůj návrh. "Tento zákon je útokem na svobodu, nic míň," prohlásil předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Schillerová naopak zdůraznila, že základním smyslem EET je narovnání podnikatelského prostředí, a proto ho podporují všechny významné podnikatelské svazy a komory. Vláda podle svého stanoviska mimo jiné považuje EET fungující pouze s nezbytnými výjimkami za nástroj, díky kterému lze narovnat podnikatelské prostředí. Zajistí tak, aby někteří podnikatelé neměli neoprávněnou konkurenční výhodu spočívající v možnosti účtovat díky vyhýbání se daňové povinnosti nižší cenu za své zboží nebo služby. Se všemi výhradami vlády se ztotožnila zpravodajka k předloze Miloslava Vostrá (KSČM), a proto navrhla její zamítnutí.

Do elektronické evidence tržeb zasáhl loni v prosinci Ústavní soud. Zrušil například plánovaný start třetí a čtvrté etapy EET s odkazem na to, že je nutné důkladně zvážit dopady na různé skupiny povinných subjektů. Třetí vlna se týká svobodných povolání, dopravy či zemědělství, čtvrtá potom vybraných řemesel a výroby.

Ministryně Schillerová řekla, že rozhodnutí ÚS interpretuje pozitivně, protože podle ní uznal EET jako legitimní nástroj v boji s daňovými úniky. Novelu, která na rozhodnutí soudu reaguje, chce předložit na vládu nejpozději na přelomu února a března.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS elektronická evidence tržeb EET státní svátek Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 24 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy