Záhada Zemanovy kampaně: Spolek přátel zatím přehled dárců nedodal

Praha - Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí do dnešního rána nedostal přehled dárců Spolku přátel Miloše Zemana. Nynější prezident několikrát prohlásil, že nepovede kampaň k prezidentským volbám.

Po celé zemi se však objevily billboardy se Zemanem a další volební materiály jako inzeráty v tisku nebo volební letáky. Část této kampaně hradil jeho spolek přátel, část Strana práv občanů, jejímž je Zeman čestným předsedou.

Na webových stránkách ke kampani měl Zeman údaje, kolik kdo a za co utratil. Chyběly však informace, odkud především spolek a strana peníze získaly. Předseda úřadu Jan Outlý už dřív ČTK řekl, že to není porušení zákona, protože zákon nedbá na formu kampaně, ve které může jiná organizace působit jako prostředník.

Spolek ani strana tak přehled dárců zveřejňovat nemusí. Přesto Zeman po dotazech, odkud peníze pocházejí, přečetl ve čtvrteční televizní debatě na ČT několik jmen ze seznamu, který tam přinesl a který označil jako seznam dárců Spolku přátel Miloše Zemana. "Tento seznam byl tomuto úřadu samozřejmě odevzdán," řekl prezident.

"V datové schránce úřadu nic není, ale dokumenty může dnes přinést například pošta," řekl dnes ráno Outlý. Další z členů vedení úřadu Tomáš Hudeček ČTK řekl, že nic oficiálního nepřišlo ani na podatelnu. "Není ale žádný důvod k tomu, aby našemu úřadu někdo něco takového posílal. My to nevyžadujeme a ani nepotřebujeme," uvedl Hudeček. Podle něj úřad s oběma kandidáty zatím nekomunikoval, s týmem Jiřího Drahoše řešil pouze to, jak naložit s darem billboardu od jiného kandidáta Michala Horáčka, který neuspěl v prvním kole.

Po zveřejnění seznamu Zemanem některá média napsala, že mezi dárci jsou zadlužené firmy nebo že statisíce poslal hospodský z vesnice. Poukázala i na to, že někteří dárci mají sídlo na stejné adrese nebo že jsou propojení s podnikateli s ekonomickými zájmy na východě.

Podle Hudečka není v kompetenci úřadu řešit tyto věci. "To je podnět spíše pro finanční správu než pro nás. Pro úřad to z hlediska financování volební kampaně není informace, po které musíme dál pátrat," dodal. Pokud kandidát vykáže peníze od spolku nebo strany například jako bezúplatné plnění nebo dar, úřadu to podle něj stačí. "Pokud nám seznam dorazí, založíme ho do spisu. Po vyúčtování kampaně, na kterou má kandidát 90 dní, uvidíme, jestli nám to k něčemu bude. Nejsme ale analytický úřad, abychom pátrali po tom, odkud peníze přišly. To jsou informace pro veřejnost a voliče, aby se mohli kvalifikovaně rozhodovat, koho volit," uvedl Hudeček.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 prezidentská kampaň Miloš Zeman Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran spo- Zemanovci

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy