Vznikne prezidentská vláda? Politolog popisuje, proč si to myslí

Praha - Politický komentátor a spisovatel Jiří Pehe je přesvědčený, že Andrej Babiš je závislý na Miloši Zemanovi, protože nejenže potřebuje sestavit vládu, ale také politicky přežít. Před prezidentskou volbou tomu totiž bylo naopak, jelikož Zeman potřeboval ke svému zvolení voliče Andreje Babiše.

Podle Peheho už prezident Miloš Zeman jasně deklaroval, jako vládu by si představoval. Nejvíce je nakloněn menšinové vládě složené z hnutí ANO a ČSSD podporovanou komunistickou stranou. Politický analytik vidí KSČM a SPD Tomia Okamury za největší spojence staronového prezidenta. K tomuto spolku "prezidentských stran" má nakročeno i sociální demokracie.

"Svoje další směřování určí na svém únorovém sjezdu, ale ve světle Zemanova vítězství je téměř jisté, že v jejím čele stanou politici, kteří preferují spolupráci s ním a nebrání se účasti ve vládě vedené Babišem," uvedl pro Novinky.cz bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla. Pehe je toho názoru, že pokud skutečně vznikne vládní uskupení ANO a ČSSD podporované komunisty a třeba i SPD, tak by se jednalo o prezidentskou vládu.

Její život by však čistě závisel jen a pouze na prezidentovi Zemanovi, který by měl v hrsti i Andreje Babiše. Znovuzvolená hlava státu totiž může nechat předsedu hnutí ANO vládnout bez důvěry po zbytek volebního období, ale může jej rovněž odstřihnout pomocí "prezidentských stran". Pehe navíc připomíná, že i když má premiér v demisi Babiš dost času na sestavení vlády, jak avizoval Miloš Zeman, stejně se vůči němu nachází v podřízené roli, protože už jeho voliče k dalšímu zvolení nepotřebuje.

Právě i díky voličům Andreje Babiše prezident Miloš Zeman obhájil svůj post. Třebaže po volbách do Sněmovny udělal výsledek  z Andreje Babiše silného a důležitého hráče, nyní, když hlava státu už jeho vliv na voliče nepotřebuje, může být pouhým obětním beránkem. "Zemanovo znovuzvolení z něj ale činí jen jednu z figur v prezidentově šachové hře, kterou lze případně i obětovat. Důsledky této změny v poměru sil na politické šachovnici Babiš velmi rychle pozná na vlastní kůži," domnívá se Jiří Pehe.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Miloš Zeman Jiří Pehe Andrej Babiš Svoboda a přímá demokracie (SPD) Hnutí ANO ČSSD KSČM

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy