Referendum o vystoupení z EU? Zatím ne, tvrdí poslanec SPD

Praha - Poslanec hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jiří Kobza odmítl, že by předseda SPD Tomio Okamura hnutí tuneloval. Poté zmínil, že chtějí iniciovat zákon o obecném referendu.

V rozhovoru pro Český rozhlas se poslanec Jiří Kobza vyjádřil k financování kampaně hnutí SPD tím způsobem, že není členem předsednictva, tudíž má jen kusé informace o tom, proč byla firmě Play Net zaplacena částka přesahující sedm miliónů korun. Člen hnutí SPD uvedl, že částka je daleko menší, než kterou v kampani před parlamentními volbami utratily jiné politické subjekty. Připomněl také, že Okamurovi nikdo neprokázal tunelování hnutí Úsvit přímé demokracie, tudíž nemá důvod svému předsedovi nevěřit.

Když se řeč stočila k obecnému referendu, které chce hnutí SPD iniciovat, tak Kobza prozradil, proč by mohli občané rozhodovat i o vystoupení z Evropské unie. "Přímá demokracie je nejlepší způsob demokracie, který můžeme mít. Pokud občané hlasovali v referendu o vstupu do Evropské unie, tak nevidím důvod, proč by neměli mít právo hlasovat o vystoupení," vysvětlil Kobza. Pokud se jedná o samotné iniciování zákona o obecném referendu, tak poslanec čeká velkou debatu, zda to nechat na občanech sběrem podpisů, nebo jednorázovým ústavním zákonem.

S iniciováním referenda o vystoupení z Evropské unie zatím SPD nikam nespěchá, protože ještě neví, jak dopadnou jednání o Dublinu IV., tedy novém přerozdělování migrantů. "Pro nás to zatím není relevantní, protože nevíme, jak dopadnou jednání o Dublinu IV., nevíme, jak dopadnou jednání o dalších nástrojích, například o připravované deklaraci OSN o migraci a podobně. Takže v ten moment je pro nás prioritou zákon o obecném referendu," uvedl Kobza s tím, že toto považují za obrovský dluh občanům.

"Pokud občané v referendu řeknou, že v takové Unii chtějí být i nadále, že chtějí migranty, chtějí být podřízení Bruselu, že chtějí, aby se z České republiky stal bezprávný euroregion, je to jejich právo a my to budeme respektovat," respektuje poslanec rozhodnutí voličů setrvat v Evropské unii i nadále, pokud Evropská komise schválí Dublin IV. O podřizování se Bruselu se vyjádřil v tom smyslu, že víc a víc našich samostatností přechází do rukou Bruselu a rozhodovací pravomoci naší vlády a orgánů se postupně zužují. 

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Jiří Kobza Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura CZexit

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 45 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy