Jílková našla řešení ohledně exekucí? Divákům dala cennou radu

Praha - Ve čtvrtečním pořadu České televize Máte slovo se moderátorka Michaela Jílková a její hosté věnovali dluhové amnestii. Vláda chce totiž prosadit novelu insolvenčního zákona, podle které by se lidé mohli zbavit svých dluhů do sedmi let a vrátit se tak do normálního života. Návrh resortu spravedlnosti však budí obavy kolem toho, že lidé budou díky této novele nezodpovědní.

V České republice proběhlo za loňský rok milion exekucí. Některým dlužníkům se dluh vyšplhal na třicetinásobek půjčené částky. Jak je možné, že si člověk půjčí 25 tisíc a najednou dluží tři čtvrtě milionu? Dá se tomu zabránit? Michaela Jílková přivítala ve svém pořadu Máte slovo Roberta Pelikána, ministra spravedlnosti v demisi (ANO), Pavla Blažka, poslance (ODS), Vladimíra Plášila, viceprezidenta Exekutorské komory ČR, nebo Daniela Hůleho, vedoucího programu Kariérní a pracovní poradenství ve společnosti Člověk v tísni.

Jako první si vzal slovo jeden z věřitelů, Jan Kuba, jenž celkem vymáhá přes šest miliónů korun. „Dluhová amnestie je krádež posvěcená státem. Dlužníci nemají právo informovat věřitele o svém postupném oddlužení,“ uvedl Kuba . Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán mu však oponoval. „Věřitel má právo si to zjistit. Všechno je elektronické a je to normální,“ odpověděl poslanec. „Je to vztah mezi dlužníkem a věřitelem, do toho nemá stát vstupovat,“ nenechal si to líbit Kuba, jemuž vadí, že dlužníci mohou být oddluženi do nuly a nebudou nést za to žádné následky.

Staronový šéf spravedlnosti Pelikán na začátku diskuze také prozradil, že novela insolvenčního zákona nemůže být označována jako oddlužovací amnestie. „Je to ale šance, jak se dostat ven,“ řekl s tím, že během maximálně sedmi let přijde dlužník o všechen svůj zbytný majetek, který dostanou věřitelé, a k tomu téměř celý výdělek, jenž také připadne věřiteli. Dlužníkovi tak zůstane nějakých sedm nebo osm tisíc. Po sedmi letech se poctivého splácení mu bude zbylý dluh odpuštěn.

To se však nelíbí bývalému ministrovi spravedlnosti a poslanci ODS Pavlu Blažkovi, který sice nezastírá, že jsou lidé, kteří mají vážné problémy, ale přesto se ptá, co mají dělat ti slušní, kteří si v životě na nic nepůjčili a pravidelně splácejí své bankovní úvěry nebo hypotéky. Ve společnosti totiž podle něj existují lidé, pro které je žití na dluh životní styl.

Ve studiu byla paní Karšulínová, která je matkou šesti dětí. Její tehdejší přítel ji opustil. Jelikož nechtěla přijít o děti, tak si půjčovala všude možně, proto nyní čelí sedmi exekucím v celkové výši milion korun. Robert Pelikán však upozornil, že případů, kdy si člověk půjčil pár desítek tisíc je hodně, ale přesto se dlužná částka pohybovala v řádech statisíců. Připustil proto, že je někde chyba. Tu vidí zejména v tom, že úřady, které mají na starosti sociální dávky, neodečítají z platu výši exekuce. Kdyby tak dělaly, mohly by některé rodiny nebo matky samoživitelky získat podporu na bydlení.

S podobným příběhem přišla další paní z publika, která si půjčila 25 tisíc a nakonec zaplatila 125 tisíc korun. V přenosu dokonce obvinila firmu Profi Credit, kterou v pořadu jmenovala, z lichvy. „Ať mě za to klidně zažalují, ale říct to musím,“ prohlásila postarší dáma, která si už raději najala dva právníky, kteří by ji mohli v případném soudním sporu s poskytovatelem nebankovních půjček zastupovat. Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni dal paní za pravdu. Uvedl totiž, že si na tuto firmu stěžuje několik lidí. Viceprezident exekutorské komory Vladimír Plášil upozornil, že ve státě je malá regulace nebankovních půjček. Klienti si však můžou stěžovat u státního zástupce a soud může rozhodnout, že některé úroky jsou proti dobrému mravu. Připomněl také, že stát by neměl pomáhat s úplným oddlužením každému, kdo si o to řekne. „Paušální to nebude. Soudce bude rozhodovat, zda dlužník splňuje podmínku poctivého záměru,“ oponoval Pelikán.

S možným řešením přišla i moderátorka pořadu Michaela Jílková, která se pozastavila nad tím, že je na televizních obrazovkách mnoho reklam propagujících firmy poskytující nebankovní půjčky. „Když už nejsou v televizi reklamy na cigarety, tak by se mohlo nějakým způsobem omezit i toto,“ uvedla moderátorka s tím, že je to mediální masáž a že dlužníci v reklamách vypadají spokojeně až šťastně. Ministr Pelikán přiznal, že takovýto druh reklamy se mu taky nelíbí. Proto Jílková sdělila divákům: „Nevěřte reklamám, kde jsou dlužníci šťastní.“

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo Michaela Jílková dluhy Exekuce Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Školačky v Kutné Hoře rozrušila hodina s psycholožkou. Zasahovala záchranka

Neobvyklý incident se ve čtvrtek dopoledne stal na SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře. Do školy museli přijet záchranáři kvůli kolapsu několika žákyň během intervence školní psycholožky ohledně špatných vztahů ve třídě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy