ČSSD a ANO zase spolu? Nový předseda Hamáček chce jednat o účasti ve vládě

Praha - Sociální demokracii povede dosavadní místopředseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Ve druhém kolem dostal 272 z 516 platných hlasů. Jiřího Zimolu volilo 224 delegátů sjezdu. Lístky si vyzvedlo 527 delegátů. Ke zvolení tak bylo třeba 264 hlasů.

Po několikahodinové diskusi se ke kandidatuře na předsedu přihlásilo sedm uchazečů a dostali po deseti minutách na proslov. Největší ohlas mělo vystoupení Zimoly, který rozdával delegátům růžové brýle a sám si je nasadil. U pultíku pak líčil realitu strany viděnou přes růžové brýle a následně bez nich.

Už v prvním kole volby neuspěl dosavadní úřadující šéf strany Milan Chovanec, který ČSSD vedl od loňské rezignace tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky.

"Přistupuji k vaší důvěře s pokorou," řekl v děkovném projevu Hamáček. Slíbil, že začne pracovat už od pondělí. Poděkoval také další šestici kandidátů na předsedu za férový souboj a Zimolovi k výsledku. "Byl to souboj argumentů," řekl Hamáček. Doufá, že ČSSD vyjde ze sjezdu jednotná a se silným týmem ve vedení. Do něj nikoho nepodpořil. Zimola delegáty požádal o důvěru ve volbě prvního místopředsedy.

Ve svém kandidátském projevu Hamáček uvedl, že ČSSD by měla jednat s hnutím ANO o účasti na nové vládě. Jinak by prý strana stála často proti vlastnímu programu, který vytunelovalo hnutí ANO. Sociální demokraté by měli podle něho usilovat o resorty, díky kterým je možné prosazovat stranický program.

O vyjednávání o vládě se ještě budou sociální demokraté podle Hamáčka na sjezdu bavit. "Je to součást diskuze na sjezdu. Já předložím usnesení, které jsem avizoval, a s výsledkem sjezdu půjdu za našimi potenciálními partnery a budeme diskutovat," řekl. Usnesení by se mělo týkat účasti ČSSD ve vládě s trestně stíhanou osobou.

Před kandidátskými projevy vystoupil na sjezdu prezident Miloš Zeman. Nabádal, aby neodcházela do opozice, ale aby vyjednávala s hnutím ANO o novém kabinetu. Osobně však prezident soudí, že ČSSD by neměla požadovat vládní křesla, jen pozice náměstků. Zeman nechtěl radit, koho si mají sociální demokraté zvolit předsedou, neměla by to ale podle něho být "šedivá, nudná, úřednická bytost".

Vstoupení Zemana Hamáčka nepřekvapilo. "Stojím o co nejkorektnější vztahy s prezidentem. Pokud bude mít pan prezident zájem, jsem připraven se s ním setkat a představit mu vizi toho, jak má fungovat sociální demokracie, a jak já si představuji spolupráci s prezidentem," řekl Hamáček.

Spolupráci si Hamáček dokáže představit se Zimolou jako se statutárním místopředsedou. "Že jsme spolu (po volbě předsedy) stáli na pódiu, je signál toho, že sociální demokracie je schopná se sjednotit a dva hlavní proudy jsou schopny spolu komunikovat," řekl.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček ČSSD sjezd ČSSD (18.2.2018) Jiří Zimola Hnutí ANO Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy