Donbas není zamrzlý konflikt. Přibyly stovky mrtvých, říká ukrajinský ambasador v ČR

Praha - Ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis dnes řekl, že konflikt v Donbasu není zamrzlý, dál umírají lidé. Válka vypukla na jaře 2014. V poslední době se mluví o tom, že situaci by měla pomoct řešit mírová mise OSN.

"Nehledě na částečné zmírnění intenzity bojů v roce 2017 se v žádném případě nejedná o takzvaný zamrzlý konflikt," řekl Perebyjnis na tiskové konferenci. V loňském roce podle něj v Donbasu zemřelo 200 ukrajinských vojáků a stovka civilistů. Celkem si konflikt vyžádal více než 10.000 lidských životů.

Perebyjnis dále prohlásil, že Rusko obsadilo jak Donbas, tak poloostrov Krym. "Jediný rozdíl je, že na Krymu Rusko uznává, že tam je přítomno, na Donbasu to nepřiznává. Ale to nic nemění na tom, že Rusko je okupantem v obou ukrajinských regionech," řekl velvyslanec.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek na bezpečnostní konferenci v Mnichově prohlásil, že v Kremlu sídlí zlo. Moskva podle něj vede celosvětovou hybridní válku a cynicky útočí na demokratické hodnoty.

Klíčem k ukončení konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou by mělo být naplnění takzvaných minských dohod z roku 2015. Varianta mírová mise OSN v Donbasu je přijatelná pro Rusko i Ukrajinu. Zatím ale nepanuje shoda na tom, kde přesně by takzvané modré přilby měly být nasazeny. Kyjev navrhuje, aby mírotvorci střežili ukrajinsko-ruskou hranici kontrolovanou separatisty, přes kterou údajně pronikají na bojiště ruští bojovníci a kudy z Ruska vedou zásobovací trasy. Moskva takový scénář odmítá a trvá na tom, aby mírové sbory byly rozmístěny na frontě oddělující proruské radikály od jednotek ukrajinské armády.

Související

Chlapec na videu plivl ukrajinské spolužačce do tváře.

Školák poplival Ukrajinku a ještě se tím chlubil. Rakušan chování odsoudil

Ukrajinská dívka si natočila video, na němž ji skupinka českých dětí slovně a fyzicky napadá kvůli jejímu původu. Agresivní chlapec na snímku vychvaloval Rusko a jakmile se ohradila, plivl jí do tváře. Video sdílené na Twitteru získalo pozornost ministra vnitra Rakušana i školství Beka. Matce dítěte se podařilo získat právníka, který situaci bude řešit.
Jevhen Perebyjnis

Ukrajina chce ještě letos jednat o vstupu do Evropské unie

Ukrajina by chtěla podle náměstka ukrajinského ministra zahraničí Jevhena Perebyjnise zahájit jednání o vstupu do EU letos v prosinci. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) by tomu mohla pomoci i konference šéfů parlamentů zemí EU a kandidátských států, která se za měsíc uskuteční v Praze. 

Více souvisejících

Jevhen Perebyjnis Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 33 minutami

před 49 minutami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 12 hodinami

Trumpův úspěch. Soud v kauze tajných dokumentů se odkládá na neurčito

Začátek procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem v kauze nakládání s tajnými dokumenty byl odložen na neurčito, informovaly světové agentury. První stání bylo původně naplánováno na 20. května. Floridská soudkyně Aileen Cannonová jej zrušila a nový termín nestanovila. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy