Zákeřný lump Sobotka? Je mi z něj na zvracení, pěkně se odkopal, spustil exministr

Praha - Stát možná bude zdaňovat peněžité náhrady, které posílá každoročně církvím za majetek nevydaný v restitucích. Sněmovna předlohu KSČM v dnešním úvodním kole navzdory odporu ODS, KDU-ČSL a TOP 09 podpořila. Ministr vnitra ve vládách Jiřího Rusnoka a Jana Fischera kvůli hlasování kritizuje bývalého předsedu ČSSD Bohuslava Sobovky.

„28.2.2018 při hlasování o zdanění církevních restitucí hlasoval Bohuslav Sobotka v rozporu s většinovým názorem klubu ČSSD PRO ZAMÍTNUTÍ tohoto návrhu. Chtěl jsem se zeptat všech členů ČSSD, kteří ho v roce 2011 zvolili předsedou ČSSD: 'Ještě pochybujete o tom, že je to zákeřný lump?' Myslím, že teď už se úplně odkopal. Je mi z něho na zvracení,“ přiznal na sociálních sítích někdejší ministr vnitra Martin Pecina.

Pod jeho příspěvkem se rozpoutala ostrá debata, do které se zapojila řada politiků. „Ten člověk (Sobotka) má tak křivý charakter, že (cituji zlidovělý příměr) "ten kdyby sežral drát, tak nutně musí vys*at spirálu...“ uvedl například někdejší poslanec Karel Fiedler. „Martine, ale kolik jich tam ještě je napříč co se z nich zvedá kufr,“ poznamenal brněnský komunista Oldřich Duchoň.

Například bývalý poslanec ODS a krátce i ministr životního prostředí ve vládě Petra Nečase Pavel Drobil se ale Sobotky zastal. „A co když je to jen o svědomí a zdravém rozumu Martine? Někdo někomu něco ukradl, užíval to, zdevastoval to, pak to s nechutí po dlouhém vytáčení vrátil a teď chce ještě za tu navrácenou zlodějnu zaplatit?! A to vůbec nebráním B.S. Tolik chyb, jako udělal on, i při zkušenosti s pádem ODS, může udělat pouze někdo bez elementárního politického talentu...“ uvedl v reakci na Pecinova slova.

„Máš pravdu Pavle. Církev tady toho ukradla velmi mnoho a Josef II. jim většinu majetku zabavil. Zbytek potom Masaryk v roce 1921. Teď se tento majetek znovu ukradl. Zákonem. Hlasy ODS a TOP09 a dalších. No a my bychom to teď zase chtěli vrátit. Stejně jako to udělal Masaryk. Předpokládám, že jsi to myslel takto Jestli mluvíš o restitucích toho, co znárodnili komunisti, dovolím si Tě upozornit, že tato restituce proběhla krátce po roce 1989..“ opáčil mu Pecina.

Zákon o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi schválený v předminulém volebním období za vláda Petra Nečase (ODS) počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve během 30 let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny podle tohoto zákona už od roku 2013.

Související

Více souvisejících

Martin Pecina Bohuslav Sobotka církevní restituce Karel Fiedler Pavel Drobil

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy