Pryč s Ondráčkem. Petici na demonstracích podepsalo 14 tisíc lidí

Praha - Petici proti zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka do čela komise pro GIBS podepsalo při pondělních demonstracích zhruba 14 tisíc lidí. Ve větších městech se na protestech sešly tisícovky osob, v dalších desítky až stovky. Petici je možno ještě podepisovat na internetu.

Zhruba polovina podpisů pochází z demonstrace v Praze, kde odhadují organizátoři počet účastníků na 20.000. V pondělí během akce se odhady účasti pohybovaly kolem 10.000 lidí.

GIBS vyšetřuje zločiny policistů, celníků či dozorců. Volba Ondráčka vzbudila kontroverze, protože se jako člen SNB za totality podílel na násilném potlačování protirežimních demonstrací a později neprojevil za svůj podíl na zásazích proti demonstrantům lítost.

Podle organizátorů bylo protestujících v celé republice přes 30.000. Lidé také podepisovali petici za volbu nového předsedy komise pro kontrolu GIBS. "Petiční archy ještě kolují mezi lidmi i na internetu," sdělila organizátorka demonstrace Lucie Kohoutová. Archy budou předány 7. března petičnímu výboru Sněmovny. "Lidé už se prostě nechtějí stydět za svou politickou reprezentaci a nechtějí, aby se opakovaly nesporné chyby minulosti," doplnila Kohoutová.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v pondělí uvedl, že dnes projednají poslanci ANO návrh na odvolání Ondráčka. I komunisté situaci kolem Ondráčka proberou na dnešním jednání poslaneckého klubu. Představitelé ODS, Pirátů, ČSSD a STAN připomněli, že Babiš sám při páteční volbě předsedy komise pro kontrolu GIBS ve Sněmovně nebyl a že bez hlasů poslanců ANO by se Ondráček do čela komise nedostal. Předseda ODS Petr Fiala na demonstraci v Brně uvedl, že občanští demokraté dnes ve Sněmovně navrhnou odvolání Ondráčka z vedení komise.

Související

Více souvisejících

demonstrace proti Ondráčkovi (5. 3. 2018) petice Zdeněk Ondráček Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy