Šéf CEFC byl demontrativně zatčen 16. února. Poradcem Zemana zůstává

Praha/Peking - Šéf představenstva CEFC China Energy byl zatčen demonstrativně 16. února, kdy Čína slavila příchod nového roku. Jie Ťien-ming je také zvláštním poradcem českého prezidenta Miloše Zemana. Tím stále zůstává, sdělil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

"Ten den (16. únor) nebyl vybraný náhodně. Šlo o demonstraci, že Jie Ťien-ming nemůže počítat s žádnou přízní prezidenta," citoval server Neovlivni.cz podnikatele, který pozadí potíží CEFC zjišťoval přímo v Číně.

Do Číny se vydali zástupci českých firem i pracovníci bezpečnostních úřadů, aby zjistili podrobnosti o zatčení Jie Ťien-minga. Jeho vyšetřování a zadržení totiž čínské úřady ani vedení CEFC dosud médiím nepotvrdily. "Informaci, že byl zadržen, nám potvrdily přímo místní úřady. Bohužel, tak jak je v podobných případech obvyklé, neřekly, zda a případně kdy bude propuštěn. Je to v Číně celkem běžný postup, když stát zasáhne proti nějaké ekonomické skupině," sdělil český státní úředník.

Zeman, který je velkým příznivcem hospodářské spolupráce s Čínou, v roce 2015 jmenoval Jie Ťien-minga svým ekonomickým poradcem. Z postu ho dosud neodvolal. "Čekáme, až budou k dispozici jednoznačné a nezpochybnitelné informace," zdůvodnil v neděli postup Ovčáček. Zeman o zadržení Jie Ťien-minga již mluvil s čínskou velvyslankyní.

Skupina CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Na počátku března se objevily spekulace, že vedení a provoz společnosti CEFC China Energy převzala investiční agentura, která spadá pod vládu v Šanghaji. Mluvčí CEFC China Energy však agentuře Reuters řekl, že firmu o převzetí nikdo neinformoval a že ji nadále řídí současný management.

Související

Více souvisejících

CEFC Jie Ťien-ming Miloš Zeman Čína

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Plyšoví bobři, konzervativní anglická vesnice a různé podoby lásky

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kino nabídka se bude tentokrát soustředit především na lásku a její pojetí v mnoha podobách, ať už jde o Kanadu, venkovskou Anglii či depresí prolezlé Česko.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy