Vláda schválila novelu služebního zákona, dojde k dalším "čistkám"

Praha - Vláda v demisi dnes schválila návrh novely služebního zákona, která by více otevřít státní správu odborníkům zvnějšku, a naopak také usnadnit odvolání vedoucích pracovníků na základě novému systému hodnocení. Kabinet kývl i na další personální změny. Na úřadu vlády na začátku dubna ubude 14 služebních a šest pracovních míst. Na základě přesunu agendy úřadu na ministerstvo životního prostředí a ministerstvo průmyslu však 13 míst vznikne na těchto resortech.

Kabinet se začal novelou zabývat v únoru. Původní návrh, který je dosud jedinou dostupnou verzí v knihovně připravované legislativy, počítal s převedením ředitelství státní služby z ministerstva vnitra pod premiéra. Po debatách v kabinetu či kritice opozice nyní členové vlády mluví o jiné podobě služebního zákona. Podle nich by se měla práce náměstků častěji hodnotit.

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna řekl, že hlavní změny se týkají výběrových řízení. V současnosti počítá systém s tříkolovými řízeními, nově se bude jednat o dvě kola. "V obou se počítá se zapojením osob z praxe, pokud mají zkušenost z řídících funkcí," uvedl Mlsna. V případě náměstků by měla být praxe čtyřletá, u vedoucích oddělení by šlo o rok a půl, dodal.

Druhá oblast změn má podle něj přinést flexibilitu ve služebním hodnocení. U zaměstnanců s nevyhovujícími výsledky by měl předpis umožňovat opakované hodnocení po 40 dnech služby. Mlsna dodal, že by se také měl změnit systém "známkování", kdy by měla nově platit standardní školní stupnice od jedničky do pětky. Úředník by musel dostat čtyřku nebo pětku, aby mohl být odvolán.

O novele zákona jednala minulý týden v Bruselu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Podle ní Evropská komise souhlasila s tím, že úpravy jsou technického rázu a že novela nemá žádný dopad na takzvanou "dohodu o partnerství", na jejímž základě čerpá Česko peníze z evropských fondů.

Další změny v centrální správě

Vláda schválila úpravy necelý týden poté, co opozice ve Sněmovně neúspěšně navrhovala debatu o nevynucených personálních změnách prováděných vládou v demisi.

Významně se dotknou změny úřadu vlády, kde v souvislosti s převodem agendy udržitelného rozvoje na ministerstvo životního prostředí bude zrušeno sedm služebních míst. Přesun oddělení strategie na průmysl bude znamenat zrušení šesti míst. V obou případech se však předpokládá, že místa budou využita na úřadech, kam se agenda přesouvá. Ministerstvo vnitra, které materiál zpracovávalo, navrhlo i zrušení několika míst na úřadu vlády, například v oddělení právních vztahů a investic či správy nemovitostí.

Ve Strakově akademii naopak vznikne nová pozice v oddělení, které se zabývá koordinací projektů financovaných z evropských fondů. Přijmout by měl úřad ale například i zaměstnance kvůli vyššímu objemu práce ve mzdové účtárně či kvůli správě uměleckých předmětů.

Iniciativa Rekonstrukce státu upozorňuje na velkou změnu v rámci Generálního finančního ředitelství. "Tam chce vláda v demisi zřídit novou sekci generálního ředitele a nové místo zástupce generálního ředitele, aniž by tento krok nějak odůvodnila. Současně chce vytvořit také nový odbor bezpečnosti GDPR, tedy ochrany osobních údajů, což také neodůvodňuje. Tento krok vyniká ve srovnání s tím, že jiné úřady si vystačí s vytvořením pozice jednoho pověřence pro GDPR," uvedl v tiskové zprávě právník a analytik Rekonstrukce státu Petr Bouda.

Výrazné kroky v rámci systemizace podnikla vláda krátce po svém jmenování loni před vánočními svátky. Na ministerstvech a úřadu vlády ubylo 14 sekcí, zrušeno bylo celkem 23 služebních a 50 pracovních míst. Babiš tehdy avizoval, že další změny očekává v březnu. Podle médií se žalobami proti odvolání brání například bývalý náměstek na ministerstvu financí Ondřej Závodský či náměstci ministerstev zemědělství a práce Jiří Jirsa a Petr Hejduk.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna dala šanci novele služebního zákona, ruší odborné náměstky

Funkce odborných náměstků na ministerstvech možná zaniknou a zruší se omezení v počtu náměstků členů vlády. Předpokládá to koaliční novela služebního zákona, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Opoziční ANO neprosadilo její vrácení autorům k přepracování. Předloha předpokládá také další změny ve státní službě.
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto

Mzdy zaměstnanců NKÚ a NBÚ bude určovat platový řád, schválila Sněmovna

Platy zaměstnanců Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) bude upravovat platový řád. Toto opatření má dorovnat platové poměry zaměstnanců odměňovaných podle zákoníku práce s poměry zaměstnanců placených podle služebního zákona. Změnu zákona, která to umožní, schválila Sněmovna. Nyní ji dostane k projednání Senát.

Více souvisejících

Služební zákon Vláda ČR zákony Petr Mlsna Klára Dostálová Ministerstvo životního prostředí ministerstvo průmyslu

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy