O co jde Babišovi? Expremiér Sobotka přišel s vážným obviněním

Praha - Vláda Andreje Babiše (ANO) v demisi se snaží získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně jejich generální inspekce. Tvrdí to expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Babiš se dnes rozhodl zprostit ředitele GIBS Michala Murína výkonu služby.

Babiš poslancům oznámil, že nemá v Murína důvěru. "Ve skutečnosti jde o to, že vláda, která nemá důvěru Poslanecké sněmovny, vláda, která je v demisi a vláda, v jejímž čele je člověk, který je sám trestně stíhaný, se v tuto chvíli snaží dehonestovat šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů a dosáhnout změny ve vedení jedné z důležitých institucí státu," prohlásil Sobotka.

Ten soudí, že Babiš začal vést vůči Murínovi diskreditační kampaň, jak o tom mluvil Murín potom, co po něm Babiš chtěl, aby rezignoval. Ředitel inspekce odchod odmítl. "Teď jsme v té fázi ostudy. Tohle je vrtěti psem," uvedl Sobotka.

Dnes se stal podle stíhaného Babiše "ohrožením demokracie" Murín. Zítra to bude polic. prezident, pozítří nejv. státní zástupce. Pak přijdou na řadu ředitelé taj. služeb. Na každého se nějaká špína vymyslí. Právní stát nahradí systém osobní moci AB.

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) 15. března 2018

Na svém twitterovém účtu dnes vpodvečer Sobotka varoval před tím, že podobný osud jako Murína může v budoucnu postihnout i policejního prezidenta, nejvyššího státního zástupce a ředitele tajných služeb. "Na každého se nějaká špína vymyslí. Právní stát nahradí systém osobní moci AB (Andreje Babiše, pozn. ČTK)," domnívá se Sobotka.

Babiš se rozhodl zprostit Murína výkonu služby i na základě dokumentů státních zástupců, kteří práci inspekce kritizují. Sobotku nařkl Babiš z toho, že Murína kryje, když s ním na základě dokumentu olomouckého vrchního státního zastupitelství nezahájil kázeňské řízení. Sobotka zopakoval, že k zahájení řízení nebyly důvody. Ani po dnešní vystoupení státní zástupců ve výboru by jak uvedl, tehdejší rozhodnutí nezměnil. Stará záležitost byla podle Sobotky nyní "účelově vytažena", protože se Babiš podle něho ocitl v argumentační nouzi.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Michal Murín GIBS

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy