Odvolací soud znovu zprostil viny exprimátora Thomu

Praha - Odvolací pražský vrchní soud dnes znovu osvobodil bývalého primátora Českých Budějovic Juraje Thomu, který čelil obžalobě ze zneužití pravomoci.

Vyhověl mužovu odvolání a změnil rozsudek Krajského soudu v Českých Budějovicích, jenž mu uložil pětiletý trest, stejně dlouhý zákaz činnosti ve výkonných orgánech obcí a povinnost uhradit městu škodu 12,5 milionu. Zprošťující rozsudek je pravomocný.

Vrchní soud dnes rozhodl stejně jako v prosinci 2016, kdy bývalého primátora také osvobodil. Tehdejší rozhodnutí však loni v říjnu na základě dovolání státního zástupce zrušil Nejvyšší soud.

Thoma byl primátorem v letech 2006 až 2014. Podle obžaloby v červnu 2010 uzavřel se společností BitServis nevýhodný dodatek ke kontraktu o dodávce počítačového zařízení a vybavení. Při tom si podle žalobce musel být vědom toho, že dodatek představuje novou smlouvu, kterou neprojednala rada města.

Podle odvolacího senátu sice bylo prokázáno, že Thoma dodatek podepsal, skutek však podle soudu není trestným činem. Senát odkázal například na to, že bývalý primátor vycházel z odborných stanovisek zaměstnanců magistrátu. "Před podpisem vyjádřili souhlas s jeho obsahem a správností," řekl soudce Vladimír Vočka. Thoma podle něho jednal v dobré víře, a proto mimo jiné nelze věc posoudit jako trestný čin.

České Budějovice odkázal soud s požadavkem na náhradu údajně způsobené škody do občanskoprávního řízení.

Související

Juraj Thoma

Žalobce neuspěl s dovoláním v případu exprimátora Českých Budějovic Thomy

Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma je nevinen v případu smlouvy na počítačové vybavení. Nejvyšší státní zástupce podle České televize neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu, kterým se snažil zvrátit osvobozující rozsudek pražského vrchního soudu z poloviny loňského března. Thoma čelil obžalobě ze zneužití pravomoci. Thoma dnes ČTK řekl, že cítí zadostiučinění a zůstává podle něj otázka, proč vyšetřovatel ani státní zástupce nechtěli poslouchat jeho argumenty.
České Budějovice

V Budějovicích proběhlo první jednání o koalici. Mezi Thomou a Kubou to skřípe

Hnutí ANO, které vyhrálo komunální volby v Českých Budějovicích, nevylučuje koaliční spolupráci s žádným politickým subjektem v zastupitelstvu. ANO dnes zahájilo jednání a sešlo se všemi stranami. ČTK to řekl jeho lídr a českobudějovický primátor Jiří Svoboda. Podle něj zatím neexistuje varianta, kterou by ANO preferovalo.

Více souvisejících

Juraj Thoma (politik) soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy