Žalobce neuspěl s dovoláním v případu exprimátora Českých Budějovic Thomy

Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma je nevinen v případu smlouvy na počítačové vybavení. Nejvyšší státní zástupce podle České televize neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu, kterým se snažil zvrátit osvobozující rozsudek pražského vrchního soudu z poloviny loňského března. Thoma čelil obžalobě ze zneužití pravomoci. Thoma dnes ČTK řekl, že cítí zadostiučinění a zůstává podle něj otázka, proč vyšetřovatel ani státní zástupce nechtěli poslouchat jeho argumenty.

"Mohu potvrdit, že bylo rozhodnuto 27. března, následně 13. května jsme spis odesílali Krajskému soudu v Českých Budějovicích, aby účastníky řízení informoval. Nemáme ještě zpátky doručenky, nelze tedy říct, jak bylo rozhodnuto," řekl ČTK mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Thoma byl primátorem Českých Budějovic v letech 2006 až 2014. Podle obžaloby v červnu 2010 uzavřel se společností BitServis nevýhodný dodatek ke kontraktu o dodávce počítačového zařízení a vybavení. Přitom si podle žalobce musel být vědom toho, že dodatek představuje novou smlouvu, kterou neprojednala rada města.

Thoma dnes ČTK řekl, že nyní je mimo jakoukoli pochybnost, že se žádného trestného činu nedopustil, což říká celých devět let od začátku kauzy. "Kladu si otázku, proč se v té kauze snažil někdo tak festovně přitápět a hnal ji dopředu bez ohledu na předložené důkazní materiály. Zadostiučinění, že po devíti letech i Nejvyšší soud konstatuje, že trestní stíhání bylo nezákonné, neboť jsem žádný trestný čin nespáchal. A velká otázka, jak je možné, že vyšetřovatel ani státní žalobce nechtěli slyšet žádné argumenty a podle mého názoru si dopředu vytvořili názor, že je potřeba ho (Thomu) za každou cenu dostat do basy," řekl Thoma.

Nejvyšší státní zástupce v dovolání poukazoval na nedbalost, kterou měl Thoma svým postupem způsobit. Podle Nejvyššího soudu však bývalý primátor podepsal dodatek smlouvy na základě doporučení úředníků magistrátu, kteří jej označili za prodloužení končícího kontraktu. "Z obsahu spisového materiálu jednoznačně vyplývá, že obviněný nutně musel vycházet z uvedené premisy," stojí v odůvodnění usnesení Nejvyššího soudu, která má ČTK k dispozici. Nejvyšší soud proto konstatoval, že skutek není trestným činem. Proti jeho rozhodnutí není opravný prostředek.

V lednu 2016 vyměřil českobudějovický soud Thomovi za zneužití pravomoci úřední osoby pětiletý nepodmíněný trest, stejně dlouhý zákaz výkonu funkce ve veřejné správě a povinnost zaplatit škodu přes 12,5 milionu korun. Vrchní soud v Praze Thomu v prosinci 2016 obžaloby zprostil, na což státní zastupitelství reagovalo dovoláním. Případem se proto zabýval Nejvyšší soud, který nařídil, aby případ znovu projednal odvolací senát. Pražský vrchní soud loni 16. března Thomu opět osvobodil. Podle odvolacího senátu sice bylo prokázáno, že Thoma dodatek podepsal, skutek však podle soudu nebyl trestným činem.

Související

České Budějovice

V Budějovicích proběhlo první jednání o koalici. Mezi Thomou a Kubou to skřípe

Hnutí ANO, které vyhrálo komunální volby v Českých Budějovicích, nevylučuje koaliční spolupráci s žádným politickým subjektem v zastupitelstvu. ANO dnes zahájilo jednání a sešlo se všemi stranami. ČTK to řekl jeho lídr a českobudějovický primátor Jiří Svoboda. Podle něj zatím neexistuje varianta, kterou by ANO preferovalo.
Nejvyšší soud České republiky

Kauza exprimátora Thomy jde k Nejvyššímu soudu

Brno - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podruhé podá dovolání v kauze bývalého primátora Českých Budějovic Juraje Thomy. Odvolací Vrchní soud v Praze jej opakovaně zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci, zatímco Krajský soud v Českých Budějovicích mu předtím vyměřil pět let vězení, stejně dlouhý zákaz činnosti ve výkonných orgánech obcí a povinnost uhradit městu škodu 12,5 milionu korun. ČTK to řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý.

Více souvisejících

Juraj Thoma (politik) české budějovice Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy