Kauza exprimátora Thomy jde k Nejvyššímu soudu

Brno - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podruhé podá dovolání v kauze bývalého primátora Českých Budějovic Juraje Thomy. Odvolací Vrchní soud v Praze jej opakovaně zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci, zatímco Krajský soud v Českých Budějovicích mu předtím vyměřil pět let vězení, stejně dlouhý zákaz činnosti ve výkonných orgánech obcí a povinnost uhradit městu škodu 12,5 milionu korun. ČTK to řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý.

Zeman už jednou s dovoláním uspěl. Nejvyšší soud sice vyloučil, že by se Thoma činu dopustil úmyslně, nařídil však, aby se odvolací senát případem zabýval znovu. Vrchní soud i podruhé rozhodl stejně a Thomu opět osvobodil.

"Nejvyšší státní zástupce v opětovném dovolání namítá, že Vrchní soud v Praze věc i po dalším vedení řízení nesprávně kvalifikoval. Věc bude k rozhodnutí předložena Nejvyššímu soudu," popsal Malý.

Thoma byl primátorem v letech 2006 až 2014. Podle obžaloby v červnu 2010 uzavřel se společností BitServis nevýhodný dodatek ke kontraktu o dodávce počítačového zařízení a vybavení za přibližně 37 milionů korun. Přitom si podle žalobce musel být vědom toho, že dodatek představuje novou smlouvu, kterou neprojednala rada města.

Podle odvolacího senátu sice bylo prokázáno, že Thoma dodatek podepsal, skutek však podle soudu není trestným činem. Senát odkázal například na to, že bývalý primátor vycházel z odborných stanovisek zaměstnanců magistrát a jednal v dobré víře. Thoma dlouhodobě trvá na tom, že je nevinný.

Související

Juraj Thoma

Žalobce neuspěl s dovoláním v případu exprimátora Českých Budějovic Thomy

Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma je nevinen v případu smlouvy na počítačové vybavení. Nejvyšší státní zástupce podle České televize neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu, kterým se snažil zvrátit osvobozující rozsudek pražského vrchního soudu z poloviny loňského března. Thoma čelil obžalobě ze zneužití pravomoci. Thoma dnes ČTK řekl, že cítí zadostiučinění a zůstává podle něj otázka, proč vyšetřovatel ani státní zástupce nechtěli poslouchat jeho argumenty.
České Budějovice

V Budějovicích proběhlo první jednání o koalici. Mezi Thomou a Kubou to skřípe

Hnutí ANO, které vyhrálo komunální volby v Českých Budějovicích, nevylučuje koaliční spolupráci s žádným politickým subjektem v zastupitelstvu. ANO dnes zahájilo jednání a sešlo se všemi stranami. ČTK to řekl jeho lídr a českobudějovický primátor Jiří Svoboda. Podle něj zatím neexistuje varianta, kterou by ANO preferovalo.

Více souvisejících

Juraj Thoma (politik) soudy Nejvyšší soud české budějovice

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy