Paroubek chce rozšířit trestní oznámení na Víta Bártu

Praha - Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek v pátek oznámil, že hodlá rozšířit trestní oznámení, která podal na současného ministra dopravy Víta Bártu (VV). Na základě informací z médií půjde o trestné činy návodu k trestnému činu zneužívání pravomoci veřejné osoby, případně úplatkářství, uvedl Paroubek.

Na straně policejních orgánů pak půjde podle Paroubka o přečiny zneužívání pravomocí úředních osob.Podle Paroubka totiž firma ABL, kterou Bárta dříve vlastnil, mohla působit jako zločinecká skupina zabývající se nelegálním sledováním lidí a získáváním údajů z policejních datábází. To podle exšéfa ČSSD mohlo vést k "masivnímu vydírání"."Protože Vít Bárta i (ministr vnitra) Radek John prakticky paralyzovali Policii ČR - a nelze očekávat, že by se policisté odvážili Víta Bártu a jeho spolupracovníky stíhat - obracím se na Nejvyššího státního zástupce, aby zvážil, zda tyto mimořádné okolnosti nevyžadují ustavení speciálního útvaru při Vrchním státním zastupitelství v Praze, který by garantoval nezávislé prošetření těchto skutečností, které svým propojením s vládní exekutivou představují zásadní ohrožení právního státu," uvedl ve svém prohlášení Paroubek. "Kdybych to vyjádřil metaforou: V osobě Víta Bárty se snoubí amorálnost se zločinem," shrnul exšéf ČSSD.Podle médií firma ABL pod vedením Víta Bárty údajně sledovala politiky ODS v Praze 11. Údajně jde o 78 případů. Bárta, který ABL vlastnil až do svého vládního angažmá, po dlouhém zapírání přiznal, že jeho agentura lidi z Prahy 11 prověřovala, a omluvil se premiéru Petru Nečasovi, kterému dal původně čestné slovo, že ABL politiky nešpehovala.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek ABL

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 38 minutami

Aktualizováno před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Na raketový útok odpovíme, vzkazuje Izrael. Pak čekejte zdrcující a ničivější reakci, reaguje Írán

Generální tajemník OSN António Guterres v úterý ostře odsoudil další eskalaci napětí na Blízkém východě po vypálení desítek balistických raket z Íránu na Izrael. Írán varoval, že pokud Izrael zareaguje nebo podnikne další útoky, íránská reakce bude drtivá a ještě ničivější. Izrael ale přesto slibuje odvetu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy