Bývalí uchazeči o Hrad shání podporu pro senátní volby

Praha - Bývalí uchazeči o Pražský hrad shání podporu pro svou účast v senátních volbách. Jiří Drahoš chce voliče oslovit v Praze 4, Pavel Fischer v Praze 12 a Marek Hilšer v Praze 2.

Drahoš se rozhodl kandidovat v Praze 4. Na březnové tiskové konferenci řekl, že jedná o politické podpoře s lidovci, Starosty a nezávislými, Piráty, Stranou zelených a TOP 09. Systém podpory stále domlouvá, řekl nyní ČTK. Podle svých slov jedná také s ODS. K podpoře od Pirátů, kteří budou svého kandidáta pro Prahu 4 vybírat v primárkách na začátku květnu, je skeptický.

Fischer bude kandidovat v Praze 12. "Vyjednávám o podpoře s několika stranami. Vypadá to slibně," sdělil ČTK. Dodal, že zatím ale jde cestou sběru podpisů pro nezávislou kandidaturu. Podrobnosti plánuje oznámit, až bude jasněji.

Hilšer již oznámil úmysl zapojit se do voleb pro senátní obvod v Praze 2. "Budu kandidovat sám za sebe, pokud mě nějaká strana podpoří, tak to přivítám," řekl ČTK. O případné podpoře vyjednává. Jiné kandidáty by podle něj měli mít Zelení i Piráti. Pirátská strana v primárkách pro tento obvod vybrala dosavadního senátora Libora Michálka.

Rozhodnut utkat se o Senát je i Jiří Hynek. Ten již v únoru avizoval, že se pokusí dostat do Senátu. Konečné rozhodnutí o výběru senátního obvodu chtěl přijmout do května. ČTK nyní řekl, že některá jednání s blízkými politickými stranami oproti jeho očekávání nedopadla. Kde se pokusí voliče oslovit, proto ještě neví. 

Hynek, který na Hrad kandidoval jako člen Realistů, počítal, že se mu podaří dohodnout s dalšími politickými stranami, které prezentují podobné názory, jaké má on. Hledal vzájemnou podporu nebo i domluvu, že v daném regionu proti sobě nebudou kandidovat názorově podobní uchazeči o Senát. To se mu ale zatím vyjednat nepodařilo. Podle Hynka by byla škoda, kdyby se hlasy voličů z podobného politického spektra tříštily. Další politické strany si podle něj "musí uvědomit", že jim může voličskou podporu ubrat a do Senátu se následně nedostane on ani jemu podobný kandidát. Pokud domluvu nezíská, do horní komory se pokusí dostat "sólo".

Související

Vláda Petra Fialy

Vláda odmítla Babišův návrh jednokolových voleb do Senátu

K návrhu lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše na zavedení jednokolových voleb do Senátu se koaliční vláda Petra Fialy (ODS) dnes postavila záporně. Vyplývá to z výsledků zasedání. Novela by podle vládního stanoviska nevedla k předpokládaným cílům, nezajistila by vyšší legitimitu zvolených senátorů a volební účast by bylo možné zvednout účinnějšími způsoby. Zásadní změně volebního systému by navíc podle kabinetu měla předcházet širší diskuse a odborné posouzení.

Více souvisejících

Senátní volby Jiří Drahoš Pavel Fischer Marek Hilšer Jiří Hynek (kandidát na prezidenta) Praha

Aktuálně se děje

před 18 minutami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy