Foldyna se vyjádřil k Sýrii: Zločin. Rusové jediní bojují, ostatní jsou agresoři. Nešetřil ani Babiše a Stropnického

Praha – Sociální demokracie ústy svých vrcholných představitelů vždy deklarovala, že je stranou proevropskou, jež ctí transatlantické vazby České republiky. Někteří sociální demokraté také rádi zdůrazňovali, že to byly právě vlády pod vedením ČSSD, jež dovedly ČR do NATO a EU. Platí to ale pořád?

Před nedávnem se totiž místopředsedou strany stal ústecký poslanec Jaroslav Foldyna, jež je znám svými proruskými a někdy kontroverzními názory. Ten tak velmi často kritizuje právě NATO a EU, nešetří ani USA. Na druhou stranu je ale například velkým obhájcem Jugoslávie z dob Slobodana Miloševiče.

Foldyna se v posledních dnech velice často vyjadřoval zejména k úderům na vojenské cíle v Sýrii, jež provedly síly Francie, Velké Británie a USA. Na svém Facebooku tomuto tématu věnuje velký prostor. Dočteme se zde tak například, že uvedená akce byla agrese. „Bez mandátu OSN jsou tyto útoky agrese a zločin“ píše Foldyna.

Proti akci v Sýrii chtěl Foldyna dokonce demonstrovat. Ptal se, zda někdo organizuje nějaký „protest proti agresi“. Velmi jej nahněval též postoj českého ministra zahraniční Martina Stropnického, jež úder podpořil. Podle Foldyny je to prasárna a je mu z ministra na zvracení. Domnívá se též, že by měl Stropnický rezignovat. Podle Foldyny zabíjí „nejmocnější země světa bez důkazů lidi v Sýrii“. Při sobotních útocích ale dle dostupných informací nepřišel o život nikdo.

Že Foldynovi velmi leží v žaludku Martin Stropnický, dokládá i způsob, jakým novopečený místopředseda ČSSD komentoval zprávu o Stropnického hospitalizaci v nemocnici. Český ministr musel vyhledat lékařskou péči kvůli vleklým potížím se zády. „Přeji panu ministru Stropnickému (ANO), aby se brzo uzdravil. S tou páteří no....to je problém. Nesmí se s tou páteří tak rychle a hluboce uklánět.“ píše Foldyna. Když Martin Stropnický oznámil, že USA poděkovaly České republice za podporu, Foldyna to komentoval lakonickým - „za servilitu diplom“.

Nešetří ale ani své další názorové oponenty. Jiří Pospíšil, předseda TOP 09, podle něj v nedělním diskusním pořadu na televizi Prima „blouznil“. Dále se obul i do současného premiéra v demisi Andreje Babiše, či ministryně obrany Karly Šlechtové. „Pan Babiš a Stropnický spolu se sympaťandou Karlou ze sebe udělali tragikomické figurky. Což by nebyl problém, ale oni zastupují nás. My nejsme ani satelit ani klauni.“ zlobí se politik.

Nový místopředseda ČSSD se v souvislosti s děním v Sýrii zastal i Ruska. „Jsou tam (Rusové) jako jediní na pozvání vlády. Tedy legálně. Bojuji proti terorizmu. Bojují. Ti ostatní tam jsou jako agresoři a podporovatelé vzbouřeneckých teroristických band.“ myslí si Foldyna. Stejně tak chválil i postoj Miloše Zemana. Jiří Drahoš by podle něj danou situaci určitě tak dobře nezvládl. „Lidi představte si, že by tam seděl ten Drahoš....brrr.“ ulevil si.

Francie a Velká Británie jsou pak podle Foldyny ovládány Američany. „Evropští mopslíci ovládaní tweety prezidenta USA, kterému doma buď lžou úmyslně nebo je fakt šílený.“ ulevil si Foldyna na adresu Britů, Francouzů i Donalda Trumpa. Vyjádřil se ale i k aktuálnímu dění ve Francii. Sdílel video německé televize ZDF, na němž jsou záběry z násilných demonstrací. Ty ve Francii proběhly v uplynulých dnech v souvislosti s chystanými ekonomickými reformami, jež prosazuje prezident Macron. Výtržníci během nich rozbíjeli výlohy obchodů a napadali policisty. Devět příslušníků policie bylo při potyčkách zraněno. Podle Foldyny ale „Francie není Macron, Francie jsou oni“.   

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.
Jaroslav Foldyna

"Česko proti bídě." Na Rajchlově akci vystoupil i Foldyna z SPD, lidé došli k úřadu vlády

Tisíce lidí dnes v centru Prahy demonstrovaly proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Demonstranti se nejprve shromáždili na Václavském náměstí, poté prošli městem ke Strakově akademii, kde sídlí vláda. Ohlašovaný živý řetěz kolem budovy nakonec nevytvořili, někteří z protestujících se ale chystají u úřadu vlády nocovat. Protest neprovázely významnější konflikty.

Více souvisejících

Jaroslav Foldyna útok Západu na Sýrii (14.4.2018) Andrej Babiš Karla Šlechtová Martin Stropnický Rusko ČSSD

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy