Zeman roztříštil komunisty. Někteří s projevem nesouhlasí

Nymburk - Komunisté přijali projev prezidenta Miloše Zemana na dnešním sjezdu KSČM rozdílně. Předseda Vojtěch Filip uvedl, že mu nevadila žádná pasáž, podle předsedy poslaneckého klubu Pavla Kováčika odpovídal prezidentovým názorům. Marta Semelová, jež patří k radikálnímu křídlu ve straně, pokládá Zemanovo vystoupení za jednostranné. Zeman mluvil o tom, že takzvaný Vítězný únor v roce 1948 byl ve skutečnosti prohraný únor a doporučil KSČM sebereflexi.

"To, že s některou částí jeho projevu nemusím souhlasit, neznamená, že neoceňuji to, že přijel na sjezd a poděkoval našim členům jako voličům, kteří se také zasloužili o to, že byl zvolen do funkce prezidenta," řekl novinářům Filip. Skutečnost, že má Zeman na určité historické etapy jiný názor než Filip, prý není překážkou pro jejich další komunikaci.

Kováčik pokládá za rozhodující, že Zeman na sjezd přijel a k delegátům promluvil. "Pro mě to znamená malý krok pro pana prezidenta, ale velký krok pro komunistickou stranu," řekl. Ohledně obsahu projevu Kováčik podotkl, že "je to starý Miloš Zeman, jak ho znám z řady jeho vystoupení a projevů". Zeman ale podle něho možná přeslechl usnesení KSČM z roku 1990, v němž se strana omluvila a které sebereflexi podle něho obsahuje.

"Nebudu projev pana prezidenta nijak komentovat. Byl to podle mě jednostranně zaměřený projev," řekla bývalá poslankyně Semelová.

Naopak místopředsedovi KSČM Jiřímu Dolejšovi, jenž se řadí k liberálnímu křídlu, se Zemanovo vystoupení líbilo. "Zeman se projevil skutečně jako demokratický socialista," řekl Dolejš. Doufá, že KSČM má záležitost vyřešenou a nebude se vracet do dob, kdy panovaly pochyby o tom, že se distancuje od zneužívání moci v minulosti a že by se snad chtěla vracet k byrokratickým pořádkům. "Prohra byl monopol moci, byrokracie a nerespektování názorů lidí," dodal.

Někdejší poslankyně KSČM Soňa Marková uvedla, že Zeman vystoupil v očekávaném duchu, projev hodnotila jako povedený. "Musím se hluboce sklonit před jeho schopností být nad věcí a s určitou dávku humoru říkat záležitosti, které přesně charakterizují určitý vývoj ve společnosti," uvedla Marková. Nesouhlasí ale se Zemanovým hodnocením nedávné minulosti.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM sjezd KSČM (21.4.2018) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy