ODS bude v Brně kandidovat se Svobodnými, lídrem je Vaňková

Brno - ODS bude v Brně v podzimních komunálních volbách kandidovat spolu se Stranou svobodných občanů a spolkem Brno autem. Novinářům to dnes řekla jednička společné kandidátky Markéta Vaňková (ODS), čtyřicetiletá advokátka a krajská zastupitelka. Podle ní dnešním dnem začala kampaň. Část dalších stran už o lídrovi rozhodla, lidovce povede primátorův náměstek Petr Hladík, Piráty brněnský radní Tomáš Koláčný, Zelené místostarostka městské části Brno-střed Jasna Flamiková a KSČM zastupitel Martin Říha. Další jako ANO nebo ČSSD se teprve rozhodnou.

Zástupci ODS, Svobodných i Brna autem dnes podepsali smlouvu o spolupráci. "Spojili jsme se, aby pravicové síly vyhrály volby a měly šanci vládnout a dostat Brno zpět ze snění do skutečné praktické a uchopitelné politiky," řekl předseda Svobodných Tomáš Pajonk.

O místě lídra rozhodl oblastní sněm ODS Brno-město. Vaňková má vlastní advokátní kancelář. Je nejen zastupitelkou kraje, ale také městské části Brno-střed. Členkou ODS se stala v roce 2002. "Nejsem spokojená s aktuálním společenským a politickým vývojem jak na území České republiky, tak v Brně. V Brně mi vadí, že město stagnuje a nijak se nerozvíjí, nejsou realizované projekty. Pokud už se nějaké dokončí, byly započaté za předchozího vedení, kdy byla v koalici i ODS," řekla Vaňková. Podle ní má současná koalice (ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, SZ a TOP 09) jen sliby, představy a plány. "Bohužel zůstávají jen na papíře nebo v maketách. To bych chtěla změnit," dodala Vaňková.

Podobně mluvil i předseda ODS Petr Fiala. "Pro brněnskou politiku je charakteristická spousta snění a slibů. Faktický výsledek je ale jen udržování stavu. To si Brno nemůže dovolit. Naší představou je nabídnout Brno, které podporuje vzdělanost, vědu a inovace," řekl Fiala.

Na předních místech za Vaňkovou bude například ředitel akciové společnosti David Grund, městský předseda strany Robert Kerndl nebo krajská zastupitelka Krištýna Švarcová a podnikatel a zastupitel Brna Petr Kratochvíl.

ODS má v zastupitelstvu Brna pět mandátů, před čtyřmi lety získala bezmála osm procent. Na podzim má ale strana větší ambice. "Chceme navázat na výsledek z loňských sněmovních voleb. ODS v Brně získala takřka 16 procent hlasů Brňanů," uvedla Vaňková.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Brno Komunální volby strana svobodných občanů Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy