Okamura se hlásil ke skautingu. Jedná v rozporu s našimi hodnotami, zpražil ho Junák

Praha - Předseda hnutí SPD Tomio Okamura zveřejnil na svém profilu na sociálních sítích fotografii se třemi sličnými skautkami a přiznal se, že i on kdysi býval skautem. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat a ozvala se nadace Junák - český skaut. Ta by raději viděla, kdyby se Okamura svým jednáním hlásil i k úctě k pravdě a respektu k odlišnostem mezi lidmi.

„Vzpomínám na dobu, kdy jsem byl aktivním skautem, takže je rád kdekoli vidím a rád je potkávám. Dnes jsme společně s dalšími lidmi uctili památku obětí v obci Zákřov na Olomoucku, kde došlo na konci 2.světové války 20.dubna 1945 k masakru místních obyvatel nacistickým německým vojskem," napsal na Facebooku politik.

Na Okamurův post reagovala na Twitteru organizace Junák. Její zástupci uvedli, že by byli raději, kdyby se hlásil k úctě k pravdě a respektu k odlišnostem mezi lidmi.

Všimli jsme si, že se Tomio Okamura přihlásil k době, kterou jako dítě strávil ve skautském oddíle. Raději bychom viděli, kdyby se svým jednáním hlásil i k úctě k pravdě a respektu k odlišnostem mezi lidmi. #skaut

— #SKAUT (@czSKAUT) 29. dubna 2018

Mluvčí Junáka - českého skauta Barbora Trojak Českému rozhlasu potvrdila, že se jedná o oficiální stanovisko organizace. Také přiznala, že Junák obvykle jednání politiků či politických stran nekomunikuje, ale pokud se předseda hnutí SPD ke skautingu přihlásil, pokládala organizace za nutné upozornit na to, že jeho jednání je v rozporu se skautskými hodnotami.

Hlavní rozpor vidí organizace v tom, že se Tomio Okamura lživě vyjadřuje o utrpení Romů za druhé světové války v koncentračním táboře v Letech či posuzuje lidi podle původu a náboženství. Přitom skauting naopak stojí na myšlence sdílení hodnot či respektu k lidem, kteří vyznávají jiné náboženství či kteří pocházejí z jiných kultur.

Jednání Okamury je tedy podle mluvčí organizace v přímém rozporu s těmito principy. Mluvčí zároveň v rozhovoru potvrdila, že Okamura byl společně se svými bratry členem jednoho z ilegálních skautských oddílů, který tajně fungoval v době, kdy komunistický režim skauting zakázal.

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura skauti Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy