Ranař Foldyna se vzbouřil proti předsedovi. Svým postojem k Nočním vlkům rozděluje ČSSD

Praha - Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna se v pondělí slovně a následně fyzicky střetl s aktivistou Martinem Uhlířem, který přišel protestovat proti příjezdu Nočních vlků. Uhlíře si odvedli v poutech těžkooděnci, Foldynu za jeho chování kritizoval předseda strany Jan Hamáček. Politik ovšem na tuto kritiku reagoval videem, kde poněkud svérázně celou situaci vysvětluje.

Desítky Nočních vlků dojely do Prahy, kde uctili památku sovětských vojáků, kteří padli ve druhé světové válce. Návštěva ruského motorkářského gangu se neobešla bez emocí a došlo i k fyzickému střetu mezi místopředsedou ČSSD Jaroslavem Foldynou a protiruským demonstrantem Martinem Uhlířem, kterého si později odvedli v poutech těžkooděnci. 

Fotka, na které se oba muži střetli, už oblétla internet a např. Filosofická fakulta univerzity Karlovy ji „využila" k nabídce studia.

Zajímají Vás jazyky? Studujte je na Filozofické fakultě UK, a buďte vícekrát člověkem! pic.twitter.com/NHqUNmBW73

— FF_UK (@FF_CUNI) 7. května 2018

 

K Foldynově počínání se na Facebooku vyjádřil předseda ČSSD Jan Hamáček. 

„Že se o účasti Jardy Foldyny na akci ruských motorkářů bude psát a mluvit, to bylo jasné. Také jsem dopředu řekl, že je to jeho soukromá iniciativa, se kterou ČSSD nemá a nechce mít nic společného. Bohužel to, co se nakonec odehrálo, výrazně přesáhlo meze soukromé akce jednoho z členů vedení ČSSD. Původně jsem nechtěl svého spolustraníka kritizovat přes média, protože takové politické půtky našich straníků jsou přesně to, díky čemu ztrácí ČSSD před občany důvěryhodnost. Jenže tady už nejde jen o politické neshody, které by se měly řešit výhradně uvnitř strany. Tohle prostě Jaroslav Foldyna přehnal, jako místopředseda strany se musí kontrolovat a měl by se za své chování omluvit," napsal na sociální sítě předseda Hamáček. 

Jaroslav Foldyna tedy bude mít v pátek co vysvětlovat. Mezi tím ovšem publikoval video z posilovny, kde se k Hamáčkovu postu i k celé kauze vyjádřil. „Tak jsem si přečetl, že Honza Hamáček říká, že já jsem se choval nedůstojně jako místopředseda ČSSD, že jsem se hádal s aktivisty. S jakými aktivisty? S těmi, co organizují Majdan? Co jsou přisátí na neziskovky a na státní prachy? S těmi aktivisty, kteří skončili v policejním antonu? Já ne, já jsem neskončil v policejním antonu, já jsem se choval slušně. Já jsem jenom šel na hroby vojáků, kteří osvobodili tuto zemi. Bylo jich 140 tisíc,“ říká ve videu Foldyna. 

V další části videa se pouští i do některých českých médií. „Jo, že přijeli Noční vlci, ‚kontroverzní motorkářský gang‘… A kdo říká, že jsou kontroverzní? Česká média? Česká televize? Ti novináři, co lžou za prachy, jako když tiskne? A v čem jsou kontroverzní? Že jsou vlastenci, v tom jsou kontroverzní? Aha! A ti vlastenci, co pochodují Litvou, Ukrajinou, s hákenkrajcema na klopě, tito vlastenci vám nevadí? Jiní nacionalisti, kteří jsou nacionalisti, fašisti… Vám nevadí ti noví fašisti, co se tváří a říkají: ‚my jsme antifašisti‘, a s černýma páskama přes držku řežou lidi baseballovýma tyčema? Ti jsou antifašisti, aha,“ tvrdí ve videu. 

Na sociálních sítích vzbudilo Foldynovo video pořádný rozruch. K videu se na Facebooku vyjádřil i druhý z aktérů úterní potyčky, aktivista Martin Uhlíř. 

Foldynu zase podpořil novinář na volné noze Štěpán Kotrba, který na sociálních sítích uvedl, že se „Foldyna nechová tak kluzce, jako Hamáček." 

A k celému sporu se pod Kotrbovým postem vyjádřil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který reagoval tak, že si ČSSD musí vybrat. 

Foldyny se zastal např. poslanec Tomáš Hanzel. "Vulgárně? Tak to nevím. Jeho policie nezadržela, kdežto ty protestující ano," napsal pro Aktuálně.cz. 

Celá situace kolem Foldyny přišla pro ČSSD v tu nejméně vhodnou chvíli, tedy v době, kdy se rozhoduje o případné účasti strany ve vládě. Předseda Hamáček tak najednou může čelit i rebelii uvnitř vlastní strany, není tajemstvím, že Foldyna své příznivce v ČSSD má. 

Některé osobnosti z řad ČSSD ovšem ocenily postoj předsedy Hamáčka. "Předseda Hamáček už se od toho za ČSSD distancoval, což je jediná správná cesta. Ani Noční vlci, ani takové chování nesmí mít se sociální demokracií nic společného," uvedla bývalá ministryně sociálních věcí Michaela Marksová. 

"Určitě se musí omluvit. Nejen za účast na akci, ale i za následná vyjádření na YouTube. ČSSD si ho musí vzít na kobereček, vysvětlit mu, že každý jeho projev je i projev ČSSD," řekl Radim Hejduk, předseda spolku Idealisté. 

EuroZprávy.cz požádaly o vyjádření k dané situaci, do uzávěrky články jej ale neobdržely.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.
Jaroslav Foldyna

"Česko proti bídě." Na Rajchlově akci vystoupil i Foldyna z SPD, lidé došli k úřadu vlády

Tisíce lidí dnes v centru Prahy demonstrovaly proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Demonstranti se nejprve shromáždili na Václavském náměstí, poté prošli městem ke Strakově akademii, kde sídlí vláda. Ohlašovaný živý řetěz kolem budovy nakonec nevytvořili, někteří z protestujících se ale chystají u úřadu vlády nocovat. Protest neprovázely významnější konflikty.

Více souvisejících

Jaroslav Foldyna Jan Hamáček ČSSD Noční vlci

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 21 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy