Odbory: Návrh nového občanského zákoníku je protiústavní

Praha - Návrh nového občanského zákoníku (OZ) z dílny ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) je v rozporu s ústavou, protože zavádí do českého právního řádu prvky, které ústava nepřipouští. Vyplývá to z analýzy návrhu OZ, který ve čtvrtek zveřejnila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS).

"Autoři se nijak netají tím, že do českého právního řádu chtějí zavést prvky anglického common law," řekl Mediafaxu šéf právního oddělení ČMKOS Vít Samek. Narážel především na fakt, že návrh nového OZ počítá s tím, že by různá ustanovení neměla jasnou podobu, ale soudy by se postupně začaly řídit výsledky dřívějších soudních sporů.Tento systém tzv. precedenčního práva je typický pro anglický právní systém. V kontinentálním právu se však prakticky nepoužívá. "Článek 95 Ústavy České republiky ukládá soudci řídit se toliko zákonem, nikoliv - jak uvádí návrh ve svém § 14 - 'jiným právním případem, který již byl rozhodnut a který se s jeho právním případem shoduje v podstatných znacích'," stojí v analýze ČMKOS.Tento systém by také mohl vést ke značnému přetížení české justice. Jako další problém odbory uvádějí stav justice jako takové, délku soudních řízení a zvyšující se soudní poplatky, které znesnadní přístup k právu.Odboráři novele vytýkají i fakt, že neobsahuje tzv. zákon zákonů. Mají tím na mysli návrh, jenž by upravoval i zákony, které by se musely v souvislosti s přijetím nového OZ přepisovat či poopravovat. "Za zcela nepřijatelný považuje ČMKOS záměr zpracovat návrh doprovodného zákona teprve v době, kdy nový občanský zákoník nabude platnosti," dodávají odbory."V praxi by to znamenalo, že v průběhu legislativního procesu by poslanci hlasovali o něčem, čehož dopady prostě nebudou moci znát. Osobně bych to označil za legislativní nehoráznost," dodal Vít Samek.Návrhu odboráři vytýkají i vágní rozlišení tzv. kogentních a dispozitivních právních norem. Kogentní normy jsou takové, které neumožňují jiné chování, než jaké norma stanovuje. Dispozitivní normy jsou oproti tomu volnější a umožňují určitou volnost v uspořádání právních vztahů. Dispozitivní právní normy je obvykle možné poznat podle fráze "není-li dohodnuto jinak".Právě rozlišení těchto dvou typů právních norem je v návrhu nového OZ podle odborů naprosto vágní. Tato nejasnost je velmi riziková, protože může vést k nejednoznačnému výkladu práva.Celkově odbory považují návrh ministra Pospíšila za neakceptovatelný. Vít Samek však vyjádřil obavu, že se ministr Pospíšil pokusí nový OZ prosadit za každou cenu.

Související

Josef Středula

Středula nečekaně končí jako šéf odborů

Josef Středula už není předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), přišel o pravomoci šéfa odborové centrály. Příčinou jsou pochybnosti o jeho členství kvůli neplacení příspěvků. Situace uvnitř odborů by se měla vyřešit ještě během tohoto měsíce.
Lidé se v Praze sešli na protivládním protestu pořádaném odbory. (27.11.2023) Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Stávka v Praze. Centrem prošli demonstranti a studenti, stávkovaly školy i odbory

V Česku dnes proběhla probíhá série protivládních stávek. Celý den se stávkovalo na základních, středních a mateřských školách, podle odhadu odborů se v různé míře měly zapojit více než dvě třetiny zařízení. Protestní akce na dnešní den připravily také odbory, jimž vadí vládní úsporný balíček či chystaná důchodová reforma. 

Více souvisejících

Odbory zákony

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy