Roční podmínka za urážky Romů pro bývalého politika

Praha - Soud podmíněně zastavil stíhání bývalého náměstka ministerstva průmyslu a obchodu Karla Novotného (dříve ČSSD), který na facebooku haněl Romy. Muži stanovil roční zkušební dobu, v níž se musí chovat řádně. ČTK to dnes sdělil šéf obvodních státních zástupců pro Prahu 1 Jan Lelek. Novotný na sociální síti napsal, že "cikáni jsou jako medúzy - otravný a k ničemu". Čelil kvůli tomu obžalobě za hanobení národa.

Lelek uvedl, že v souvislosti s výrokem na veřejně přístupném facebookovém profilu podalo státní zastupitelství na někdejšího náměstka obžalobu letos v únoru. Novotnému hrozily až tři roky vězení.

"Trestní stíhání obviněné osoby bylo následně samosoudkyní Obvodního soudu pro Prahu 1 pravomocně podmíněně zastaveno se stanovením zkušební doby v trvání 12 měsíců," uvedl státní zástupce. Doplnil, že ke splnění podmínek pro podmíněné zastavení stíhání - zejména k doznání obviněného - došlo až v řízení před soudem.

Novotný působil v letech 2010 až 2014 jako náměstek mosteckého primátora. V únoru 2014 se stal náměstkem ministra průmyslu pro sekci podnikání a oblast ochrany spotřebitele. Členem sociální demokracie byl od roku 1998, po své facebookové aféře ze strany odešel. Tehdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) výrok svého náměstka odsoudil, udělil mu důtku a odebral čtvrtletní odměny. Novotný se poté za svá slova omluvil, při diskusi na sociální síti se prý nechal unést.

V řízení o přečinu může soud se souhlasem obviněného podmíněně zastavit stíhání, jestliže se obviněný k činu přizná, nahradí případnou způsobenou škodu a jestliže lze vzhledem k osobě obviněného a k okolnostem případu považovat takový postup za dostačující. Soud zároveň stanoví zkušební dobu, která začne běžet od té chvíle, kdy je rozhodnutí o podmíněném zastavení pravomocné. Pokud obviněný vede ve zkušební době řádný život, soud po jejím uplynutí rozhodne, že se osvědčil. V opačném případě v trestním stíhání pokračuje.

Související

Více souvisejících

Romové Karel Novotný (ČSSD)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

Nečekané prohlášení Samaranche: MOV dá Rusku "okamžitě" zelenou, pokud mne zvolí

Juan Antonio Samaranch Jr. uvedl, že pokud bude v březnu 2025 zvolen prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se sídlem v Lausanne, Rusko obdrží "okamžitou" podporu pro účast na olympijských hrách.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy