ODS a TOP 09: Menšinovou radu podpoříme, pokud splní podmínky

Praha - Kluby TOP 09 a ODS v pražském zastupitelstvu jsou ochotny podpořit menšinovou radu v případě konce současné koalice. Musela by však přistoupit na podmínky, které dnes zástupci klubů představili novinářům. Opozice reaguje na kuloární zvěsti, že by na čtvrtečním zastupitelstvu mohly být odvoláni někteří radní za Trojkoalici, což by znamenalo ukončení koaliční smlouvy. Představené podmínky se týkají dopravy, územního plánu, rozpočtu a mostů.

"Jako opozice musíme reagovat na rozpad stávající koalice," uvedl předseda pražské ODS Tomáš Portlík. Zásadní je podle něj zajistit do voleb stabilitu, k čemuž jsou ochotni spolupracovat i s vedením města, které nemá v zastupitelstvu zajištěnou nadpoloviční většinu. Šlo by pouze o podporu, o účast v radě strany zájem nemají.

Koalice je od začátku května v takzvaném dohodovacím řízení, kdy ANO, ČSSD a Trojkoalice (Zelení, KDU-ČSL a STAN) vyjednávají o dalším pokračování spolupráce. Spory mezi ANO a ČSSD na straně jedné a Trojkoalicí na straně druhé jsou dlouhodobé a podle opozice paralyzují rozvoj města.

Před čtvrtečním jednáním se na pražském magistrátu spekuluje o tom, že ANO plánuje na jednání navrhnout nebo alespoň podpořit odvolání náměstkyně primátorky Petry Kolínské (Zelení/Trojkoalice) a radní Jany Plamínkové (STAN/Trojkoalice). Zástupci ANO to nepotvrdili.

ODS a TOP 09 podle zástupců obou stran o případné spolupráci s hnutím ANO zatím nejednaly. Portlík a šéf klubu TOP 09 Václav Novotný dnes uvedli, že ani jedna ze stran neplánuje na zastupitelstvu sama navrhnout odvolání radních. V případě, že návrh padne od někoho jiného, jej však podpoří.

Aby byly ODS a TOP 09 ochotny případnou neúplnou radu bez části Trojkoalice podpořit, požadují garanci řady programových bodů. Z oblasti dopravy jde například o snahu o finanční spoluúčast státu na významných stavbách, spolupráci se Středočeským krajem při stavbě P+R parkovišť nebo o zahloubení ulice V Holešovičkách.

Pokud jde o územní plánovaní, opozice požaduje například rychlé schválení změn územního plánu nutných pro výstavbu tramvajových tratí a vnějšího okruhu, zrušení stavebních uzávěr na brownfieldech nebo přípravu mostu přes Vltavu v Suchdole.

V oblasti hospodaření chtějí strany například rozpočet na rok 2019 bez navýšení běžných výdajů nebo více peněz pro městské části. Opozice požaduje také vypsání architektonické soutěže na nový most mezi Holešovicemi a Karlínem a zodpovědný přístup k řešení dalšího postupu v otázce Libeňského mostu.

ANO minulý týden představilo vlastních pět programových požadavků, jejichž schválení požadují po Trojkoalici pro další pokračování koaliční spolupráce. V řadě ohledů se podobají těm, které nyní představily opoziční strany.

Současný spor v pražské koalici vyvolalo hlasování o programu posledního zastupitelstva, kdy se politici přeli, kam bude zařazen materiál o možné demolici mostu. Původně měl být projednáván odpoledne, nakonec ale zastupitelé odsouhlasili, aby byl prvním bodem jednání. To se nelíbilo Trojkoalici, a pro podobu programu nehlasovala, neboť by se podle jejích představitelů nemohla k tématu vyjádřit veřejnost. Podle ANO šlo o porušení koaliční smlouvy, což vedlo k vyvolání dohodovacího řízení.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

top 09 ODS Trojkoalice (SZ, KDU, STAN) Praha

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy