Metnar odvolal ředitele rozvědky Šaška

Praha - Ministr vnitra Lubomír Metnar navrhl postavit ředitele civilní rozvědky Jiřího Šaška mimo službu a vláda dnes žádosti vyhověla. Informovaly o tom servery Respekt.cz a iDnes.cz.

Odvolání Šaška, který stojí v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) od léta 2014, souvisí podle Metnara s vyšetřováním hospodaření této tajné služby.

"Zahájil jsem řízení o zproštění funkce ředitele civilní rozvědky. Zítřejším dnem nabude na právní účinnosti," řekl Metnar serveru iDnes.cz.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se k záležitosti nevyjádřil a odkázal na Metnara. "Je to jeho kompetence," napsal ČTK.

O Metnarově kroku už byl informován předseda sněmovní komise pro kontrolu činnosti ÚZSI Pavel Blažek (ODS), kterému to po jednání vlády telefonicky sdělil ministr vnitra. "Jsme dohodnutí, že na jednání komise, které by mělo proběhnout příští týden, nám aktuální dění v civilní rozvědce popíše a své vládní kroky zdůvodní," napsal Blažek ČTK.

Vysvětlení od ministra vnitra v demisi či od Babiše bude chtít podle svého šéfa Jana Hamáčka i ČSSD, s níž ANO vyjednává o společné vládě. "To je samozřejmě závažný krok, pokud vláda v demisi, vláda bez důvěry zprostí služby jednoho z ředitelů tajné služby. Očekávám, že pan ministr nebo pan premiér vysvětlí, jaké důvody k tomu vedly," řekl novinářům Hamáček.

Na otázku, zda by případná výměna šéfa civilní rozvědky či šéfů státních podniků a institucí mohla představovat pro sociální demokraty překážku ve vládní spolupráci s ANO, šéf ČSSD přímo neodpověděl. "Platí, že pokud by mělo dojít ke jmenování nového ředitele, tak to by měla udělat vláda s důvěrou," uvedl Hamáček.

Šašek je postaven mimo službu, dokud nebudou vyřešeny kontrolní procesy ohledně hospodaření tajné služby, sdělil Metnar webu Aktuálně.cz. "Pan generál mi stále dokola tvrdil, že je vše v pořádku. Jeho vyjádření z posledního týdne už mě nepřesvědčila," řekl Metnar Aktuálně.cz. Dodal, že svým krokem chce zajistit objektivitu vyšetřování podezření týkajících se hospodaření tajné služby.

Podle iDnes.cz se Metnar rozhodl vůči Šaškovi vystoupit na základě interní kontroly hospodaření rozvědky. "Z těchto dokumentů vyplývá i důvodné podezření, že se ředitel ÚZSI a někteří další příslušníci úřadu dopustili jednání, která mají znaky trestných činů proti majetku a proti pořádku ve věcech veřejných," stojí podle serveru v dokumentu, kterým Metnar odůvodnil Šaškovo postavení mimo službu. Vyšetřování v rozvědce dozoruje státní zastupitelství, dodal iDnes.

Šašek vede ÚZSI od července 2014. Vedením tajné služby pověřil Metnar nového Šaškova náměstka Radka Musílka, uvedl web Aktuálně.cz.

ÚZSI je civilní rozvědka. Úkolem služby je chránit Českou republiku proti hrozbám, kterými jsou mezinárodní terorismus, šíření zbraní hromadného ničení a jejich komponent, ekonomická zločinnost, různé formy politického extremismu a podobně.

Podle zákona jmenuje a odvolává ředitele ÚZSI ministr vnitra se souhlasem vlády. Z výkonu své funkce je ředitel civilní rozvědky odpovědný ministru vnitra.

Česká republika má tři tajné služby. Kromě ÚZSI je to ještě civilní kontrarozvědka Bezpečnostní informační služba a armádní tajná služba Vojenské zpravodajství.

Související

Více souvisejících

Lubomír Metnar Vláda ČR Ministerstvo vnitra politici Jiří Šašek

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy