ODS slibuje vyšší důchody a pestrý život. Do boje o Senát vyšle herce, nebo policejního exprezidenta

Praha - Občanští demokraté chtějí v podzimních komunálních volbách oslovit voliče například slibem dostupnější veřejné správy nebo kvalitních služeb seniorům. Svůj program představila na dnešní programové konferenci. Přinášíme vybrané body.

Občanská demokratická strana vyšle do letošních senátních voleb například herce Vladimíra Kratinu nebo bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka. Do Senátu podpoří i diplomata a kandidáta z letošních prezidentských voleb Pavla Fischera v obvodu Praha 12 nebo rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka. Obhajovat své křeslo v horní parlamentní komoře bude i místopředseda Senátu a teplický primátor Jaroslav Kubera. Strana představila kandidáty na své dnešní programové konferenci.

"Zvláště ve volbách do Senátu chceme pomoci k zachování pojistky před znepokojivým blokem hnutí ANO, SPD a KSČM v Poslanecké sněmovně ve spojení se sklonem prezidenta Zemana k ústavní a politické svévoli," řekl v úvodu konference předseda strany Petr Fiala. Již na začátku dubna prohlásil, že ODS chce přinejmenším obhájit čtyři své mandáty. Senátorský klub ODS má nyní deset členů.

"Velmi mě těší, že hned v několika případech jsme se dokázali dohodnout na vzájemné podpoře jednoho společného kandidáta s hnutím STAN nebo KDU-ČSL. Funguje i spolupráce se Soukromníky. V dnešní politické situaci to považuji za správnou cestu a dobrý příklad možné spolupráce stran a hnutí od středu doprava," uvedl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

V chomutovském volením obvodu bude kandidovat ředitel tamního gymnázia Jaroslav Zahrádka. V domažlickém volebním bude bojovat o místo v Senátu bývalý poslanec a dlouholetý místostarosta Kdyně Vladislav Vilímec. Kandidáta v Praze 4 a v Prostějově ODS teprve oznámí. V Mladé Boleslavi bude kandidovat tamní primátor Raduan Nwelati.

Program ODS

Veřejné služby: ODS chce prosadit bezbariérovou hromadnou dopravu nebo dostupné bezbariérové bydlení. Slibuje, že podpoří odlehčovací péči v domácím prostředí, chce klást důraz na terénní služby, denní stacionáře a domácí hospicovou péči. Ve Sněmovně chce ODS navrhnout pevné zvýšení důchodů. Garant: poslanec Jan Bauer.

Veřejná správa: V programu ODS nabízí systém jedněch dveří tak, aby lidé mohli i složitější povolení vyřídit u jedné přepážky. ODS slibuje, že zavede elektronickou komunikaci s úřadem. Klasickou formu styku s úřady slibuje zachovat, chce ale lidem nabídnout i moderní způsob, jak si na úřadě vyřešit nejrůznější záležitosti. Samozřejmostí podle ODS musí být, že všude na úřadech lze platit kartou nebo převodem. Garant: místopředseda strany a starosta Líbeznic Martin Kupka.

Pestrý život: ODS slibuje, že prosadí výstavbu a rekonstrukce školek i základních škol. Zamýšlí podpořit rozvoj služeb věnujících se nejmladším dětem, jako jsou jesle nebo dětské skupiny. Hodlá se soustředit i na sportovní aktivity dětí a mládeže, ať už prostřednictvím sportovních klubů, výstavby sportovních hřišť nebo podporou sportovních akademií. V programu uvádí, že myslí také na dobrovolné hasiče jako důležitou součást každé obce. Garant: místopředseda strany Martin Baxa, náměstek primátora Plzně.

Kvalitní infrastruktura: ODS zamýšlí zjednodušit stavební zákon a zkrátit lhůtu pro získání stavebního povolení. Třeba tím, že pokud se stavební úřad včas nevyjádří, získá stavebník jeho souhlas automaticky. ODS chce připravit digitální úložiště pro sdílení projektové dokumentace. Chce zpřehlednit dotační tituly a zajistit jejich jednodušší čerpání - především jasně danými pravidly a snížením byrokracie. Garant: senátor Zdeněk Nytra.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Komunální volby důchody Martin Baxa Petr Fiala (ODS) Senátní volby Martin Červíček

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 23 minutami

před 23 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy