Humbuk kolem Zemana a novičoku: Lidovci jednání neprotlačili ani na řádnou schůzi Sněmovny

Praha - Poslanci dnes o výrocích prezidenta Miloše Zemana o jedu novičok na řádné schůzi jednat nebudou. Sněmovna návrh KDU-ČSL odmítla. Nehlasovali pro něj poslanci ANO, SPD, ČSSD a KSČM. Ráno odpůrci projednání kauzy novičok zablokovali mimořádnou schůzi k tématu svolanou na podnět TOP 09, ODS, Pirátů, KDU-ČSL a STAN k tomuto tématu. Byla odročena na neurčito. Piráti následně v rámci debaty o změnách programu řádné schůze neprosadili návrat ke schůzi k novičoku.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek chtěl, aby se poslanci zabývali rozpornými stanovisky předsedy vlády v demisi Andreje Babiše (ANO) a prezidenta k výrobě a zkoušení novičoku v Česku. Poukazoval na to, že prezident i premiér citovali ze stejných dokumentů zpravodajských služeb. "Je v nich jasně napsáno, že se v ČR žádný typ novičoku nevyráběl, neskladovat a nevyvíjel," zdůraznil Bělobrádek, který předsedá sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby.

Blok ke změnám programu schůze pak využili řečníci s přednostním právem k přednášení svých postojů k případu. Posloužil tedy podobně, jako by se odehrávala debata o návrhu programu mimořádné schůze k novičoku, který by s největší pravděpodobností schválen nebyl a schůze by se vůbec neuskutečnila.

Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že Zemanovy výroky byly vzkazem do Kremlu, jak za něj bojuje. Poukázal na to, že je využila ruská propaganda. Sněmovna je podle Kalouska tou správnou autoritou, aby uvedla záležitost na pravou míru. Vít Rakušan z klubu STAN navrhovaný bod lidovců podpořil jako možnost učinit definitivní tečku v kauze novičok. Podle předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury by usnesení k novičoku měla přijmout Sněmovna jako celek, nejen její zahraniční výbor a komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství.

Naopak proti návrhu KDU-ČSL se vyslovila Helena Válková (ANO) a Leo Luzar (KSČM), podle kterého jde o humbuk. "Cílem byl, je a ještě dlouho bude prezident Zeman," řekl.

Ráno bylo v sálu málo poslanců přihlášených do hlasovacího systému a Sněmovna nebyla usnášeníschopná. Kritice čelil předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) za to, že mimořádnou schůzi odročil, aniž by se snažil o dohodu klubů. Vondráček se bránil slovy, že postupoval standardně. "Jestli se nesejdete v potřebném počtu, předsedající nemůže nic jiného dělat," vzkázal klubům, z nichž vzešel podnět ke svolání schůze k novičoku.

Debatu pak vzbudil i návrh poslance ANO Josefa Hájka, aby poslanci jednali o "zmaření" mimořádné schůze absencí části poslanců ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Odhlášení jiných poslanců ze systému mělo podle Hájka ukázat, kdo o debatu o novičoku ve Sněmovně skutečně stojí. "Jste zcela mimo politickou realitu," reagoval předseda ODS Petr Fiala. Podle Bělobrádka by Sněmovna mohla jednat také o tom, že za ANO byl na začátku mimořádné schůze přihlášen jediný poslanec za ANO. Byl jím Vondráček, který o tom v diskusi informoval.

Debatu o jedu rozvířil Zeman, když prohlásil, že podle zprávy, kterou mu dodali vojenští zpravodajci, se novičok v Česku v malém množství vyráběl a testoval. Látkou typu novičok byl v březnu ve Velké Británii otráven dvojitý agent Sergej Skripal. Británie za viníka útoku označila Rusko, které následně uvedlo, že jed mohl pocházet i z Česka.

Zemanova slova o výrobě novičoku v České republice popřeli vládní činitelé i sněmovní a senátní výbory. Sněmovní komise pro kontrolu činnosti vojenského zpravodajství uvedla, že se uskutečnila pouze laboratorní mikrosyntéza pro výzkumné a ochranné účely, která není podle mezinárodní úmluvy považována za výrobu. Komise vyzvala Zemana, aby "zachovával utajovaný režim zpravodajských informací".

Související

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Komise nemá indicie, že by BIS postupovala nezákonně, uvedl Bělobrádek

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) nemá žádné indicie, že tato zpravodajská služba postupovala nezákonně. ČTK to po dnešní schůzi řekl předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Členové se po více než roce vrátili k obvinění prezidenta Miloše Zemana, že ředitel BIS Michal Koudelka nařídil v minulosti odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí, a odposlouchávána tak byla i hlava státu. Na jednání komise o tomto tématu upozornil server Lidovky.cz.

Více souvisejících

Pavel Bělobrádek Poslanecká sněmovna Zbyněk Stanjura Novičok (nervový plyn) Miloš Zeman Radek Vondráček (ANO) Petr Fiala

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy