Vyšetřování požáru Grenfell Tower: Říci lidem, že mají zůstat v bytech, byla chyba

Londýn – Od tragického požáru výškového domu Grenfell Tower v Londýně uplynul téměř rok. Právě dnes v Británii začíná další fáze veřejného vyšetřování tragédie, při které zemřelo 72 lidí.

Vyšetřování by mělo podle očekávání trvat zhruba rok a půl, informovala dnes agentura AP. Odhalit by mělo nejen příčinu požáru, ale mělo by i přispět k prevenci podobných neštěstí. Úkolem vyšetřovatelů bude prozkoumat, jak se mohl oheň z porouchané lednice tak snadno a rychle rozšířit po celém domě, prověřit reakci úřadů i zhodnotit britské protipožární předpisy. Zveřejnit by vyšetřovatelé měli pět různých odborných posudků, které se věnují příčinám tragédie a jejímu průběhu.

Pozůstalým se nelíbí třeba to, že se vyšetřování nebude zabývat širší problematikou sociálního bydlení v Británii. Vinu za tragický požár podle nich totiž nesou také úřady čtvrti Kensington a Chelsea, jedné z nejbohatších částí Londýna, které údajně braly na lehkou váhu obavy obyvatel Grenfell Tower o bezpečnost. V budově žili především imigranti a lidé s nízkými příjmy.

„Já a můj tým jsme odhodláni dát vám odpovědi, po kterých toužíte," řekl bývalý soudce Martin Moore-Bick, který bude veřejnému vyšetřování předsedat. Podle asociace pozůstalých Grenfell United je dnešní den „začátkem na dlouhé cestě ke spravedlnosti".

Z dnes zveřejněného odborného posudku například vyplývá, že při požáru došlo hned k několika velkým selháním. Podle expertky na protipožární bezpečnost Barbary Laneové taktika hasičů, kteří řekli lidem, ať zůstanou v bytech, selhala asi půl hodiny od vypuknutí požáru.

Ještě další hodinu poté ale nikdo místním neřekl, že by byty měli opustit. V tu chvíli 187 osob z domu uteklo a 107 zůstalo. Z těchto osob se podařilo dostat ven 36 lidí, ostatní zemřeli. K tomuto faktu se přidala ještě řada požárních bezpečnostních nedostatků a vysoká hořlavost materiálu zvnějšku budovy.

Požár, který loni 14. června zachvátil obytnou budovu Grenfell Tower, si vyžádal 72 obětí. Byla mezi nimi čtyřiaosmdesátiletá žena i dítě, které se narodilo předčasně a bylo již mrtvé. Poslední z obětí, čtyřiasedmdesátiletá žena, následkům zranění utrpěným při požáru podlehla v nemocnici letos v lednu.

Související

Ilustrační foto

Kontroverzní konzervativec Rees-Mogg čelí kritice. Mluvil o obětch požáru Greenfell Tower

Vysoce postavený politik britské vládní Konzervativní strany Jacob Rees-Mogg si dnes vysloužil kritiku za poznámku na adresu obětí předloňského požáru výškového domu Grenfell Tower. Podle Reese-Mogga měli lidé z domu použít "zdravý selský rozum" a opustit budovu navzdory tomu, že jim hasiči říkali, aby v ní zůstali. Politik se už za svá slova omluvil, informovala britská média.
Hasiči

Šéfka londýnských hasičů odráží kritiku za postup při požáru Grenfell Tower

Šéfka londýnských hasičů dnes hájila postup svých podřízených při tragickém požáru věžového domu Grenfell Tower po zveřejnění kritických závěrů vyšetřování této události z června 2017. V domě na východě britské metropole tehdy přišlo o život 72 lidí a podle nové zprávy by při lepší připravenosti požárníků bylo obětí méně. Podle šéfky hasičského sboru Dany Cottonové ale její podřízení čelili zcela bezprecedentní situaci, informují britská média.

Více souvisejících

požár výškové budovy v Londýně (14. 6. 2017) Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

před 43 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy