České reakce na summit v Singapuru: Tohle nevěstí nic dobrého, pozvání do Bílého domu je už moc

Praha/Singapur - Srdečný stisk rukou severokorejského vůdce Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa vyvolal poměrně kritické reakce nejen ve Spojených státech, ale také v České republice.

Dění v Singapuru ostře sledoval například místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Tisková konference, na které se nic konkrétního neřeklo. Nevím, možná se mýlím a budu rád, když bude výsledek jiný, ale když se podá ruka diktátorovi, který doma vraždí svoje vlastní lidi a ohrožuje celý svět, tak to nedopadne dobře. Minimálně pro lidi v Severní Koreji určitě ne,“ myslí si Ženíšek.

Podle informací a fotek z #TrumpKimSummit to vypadá, že si Trump víc rozumí s Kim Čong-unem než s lídry G7.

— Kateřina Konečná (@Konecna_K) 12. června 2018

Neméně kritický je jeho stranický kolega, europoslanec Luděk Niedermayer. „Skvělý vztah, nesmírně úspěšný summit a nečestný slaboch… Takže skvělý vztah americký president navázal s diktátorem "Kimem", který ze Severní Koreji ohrožuje svět,“ shrnul výsledek summitu na sociálních sítích.

Poukazuje na to, že tento údajně nesmírně úspěšný summit následuje po jiném summitu, na kterém Trump jednal s nejbližšími spojenci - skupinou G7. „Na ten přijel pozdě a odjel předčasně, ale stihl stáhnout podporu závěrečného komuniké (přes twitter z letadla). Výsledkem jednání, která měla uklidnit situaci kolem Trumpových cel, bylo, že Trump naznačil zavedení cel na auta a hostitele, kanadského premiéra, označil za nečestného slabocha,“ připomněl europoslanec, co se dělo v minulých dnech.

„Možná dobře pro svět, že ani president Trump nebude chtít dva špatné summity za pár dní a něco s Kim Čong unem dohodne. Zda to uklidní situaci, se ukáže mnohem později. Ale situace, kdy si president USA rozumí lépe s diktátory než se spojenci (na G7 prosazoval účast presidenta Putina), nevěstí nic dobrého,“ varuje Niedermayer.

„Ten otylý severokorejský psychopat patří především před mezinárodní tribunál. Obdivuji Trumpa, ale pozvání do Bílého domu je už moc. Stačil by Disneyland," myslí si expremiér Mirek Topolánek. 

Prezident Trump mluví, jakoby zachránil mír pro naše časy. Bojím se mít z toho radost.

— Daniel Kroupa (@kroupa89) 12. června 2018

„Kdyby byl D. Trump americkým prezidentem na konci 80. let, máme tu ještě dnes komunistický režim. A sovětští vůdci by byli "chytří vyjednavači" a "talentovaní vůdci", kteří se "snaží dělat věci správně"," rýpnul si někdejší ministr financí Ivan Pilip. 

Svůj pohled na věc přidal také herec Jiří Maryško. „Summit Kima a Donalda prej dopadl bezvadně. Trump Kima pochválil, že je to talentovanej kluk, co miluje svou zemi a celej svět teď miluje svou novou celebritu… Takže dneska dostanou v koncentráku dvojitou porci. Ne jídla, vejprasku! Protože si o Kimovi celou dobu mysleli opak,“ ironicky poznamenal na sociálních sítích.

Související

Více souvisejících

singapur Luděk Niedermayer Marek Ženíšek (TOP 09) Jiří Maryško (herec) Donald Trump Kim Čong-un

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 14 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy