Taťána Malá promluvila: Tuším, proč kauza kolem mých diplomek vznikla

Praha - Taťána Malá (ANO) měla coby nová ministryně spravedlnosti velké plány. Pak se ale pod ní začalo pořádně houpat křeslo kvůli údajnému opisování v obou jejích diplomových pracích. Ještě před oznámením své rezignace politička tvrdila, že kauza kolem její osoby souvisí právě se změnami, které v rezortu připravovala.

Premiér Andrej Babiš pro Radiožurnál uvedl, že pokud se prokáže, že Malá opisovala v diplomových pracích, měla by asi odstoupit. Dodal, že Malá by se měla k podezřením vyjádřit na pondělím jednání poslanců ANO. Tato schůzka byla ale nakonec odsunuta na úterý. Malá ale nakonec pod tlakem médií i opozice oznámila ještě v pondělí v podvečer svou rezignaci. 

Malá už v minulých dnech pochybnosti o svých pracích odmítla. V dřívějším tiskovém prohlášení k výtkám k práci z brněnské univerzity uvedla, že nečekala, že se novináři budou zabývat 13 let starou diplomovou prací. „Ovšem nemám problém si ji kdykoliv obhájit, stejně jako to budu dělat u svých kroků a rozhodnutí na postu ministryně," napsala tehdy. 

Teď navíc tvrdí, že kauza diplomek se objevila kvůli změnám, jež chtěla provést na ministerstvu. Plány sepsala v dokumentu s názvem Koncepce Ministerstva spravedlnosti. „Určitě není samo sebou, že tato kauza vznikla," prohlásila podle Novy. A tomu, že jde o účelovou věc, věřil i Babiš. „Doufám, že se obhájí a že je to jenom, nechci použít to klasické slovo kampaň, jako Čapí hnízdo," řekl v neděli.

A co vlastně Malá v rezortu kritizovala? Podle padesátistránkového dokumentu, který má k dispozici TV Nova, si stěžuje například na „dlouhodobou nekomunikací a direktivním způsobem řízení“, kvůli kterým „dochází k posilování neklidné atmosféry nejistoty a zvyšuje se odpor vůči ministerstvu“.

Malá plánovala podle materiálu řadu změn - třeba reorganizaci legislativní rady vlády. Poukazuje na to, že při jejím obsazování podle ní neexistuje systém. Zároveň si chtěla u jeho členů kontrolovat docházku, na základě které by bylo možné odvolávat členy, kteří dlouhodobě nechodí. Chtěla také více peněz pro střední personál na soudech či pravidelné hodnocení soudců.

Související

Taťána Malá (ANO)

Poslanci se mají zabývat kontakty šéfa civilní rozvědky 25. srpna

Sněmovní komise pro kontrolu civilní rozvědky, tedy Úřadu pro zahraniční styky a informace, se bude 25. srpna zabývat kauzou kontaktů šéfa této tajné služby Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Přizvala si k tomu jak ředitele ÚZSI Mlejnka, tak ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). ČTK to dnes řekla předsedkyně této komise Taťána Malá (ANO).
Taťána Malá (ANO)

Někdejší ministryně Malá nebude kandidovat do vedení jihomoravského ANO

Končící předsedkyně jihomoravského ANO Taťána Malá nebude kandidovat do žádné funkce v předsednictvu krajské organizace. Napsala to dnes ČTK. Krajský sněm si dnes v Brně zvolí nové vedení, které bude mít za úkol znovu vytvořit zrušenou brněnskou organizaci ANO. Předsednictvo hnutí ji v půli června zrušilo kvůli sporům a možnému napojení některých lidí na pochybné kauzy.

Více souvisejících

Taťána Malá (ANO) Andrej Babiš Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy