První skandál ministryně Novákové? Její výrok dopálil Kalouska a Jurečku

Praha - Ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) čelí ostré kritice ze strany opozice. Ke svému angažmá ve vládě trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše (ANO) totiž uvedla, že podobně jako on se při žádostech o dotace chovala "velká většina podnikatelů".

Policie obvinila Babiše z podvodu při financování farmy Čapí hnízdo, předseda ANO to označuje za účelové. 

Trestní stíhání premiéra podle Novákové "není zcela relevantní". "Takhle se chovala velká většina podnikatelů v té době, kteří si žádali o dotace, a trestně stíhaní nejsou," řekla v DVTV. Jde podle ní o politickou kampaň vedenou proti Babišovi a voliči ukázali, že jim jeho trestní stíhání až tak nevadí. "Tato země potřebuje vládu a je zapotřebí k tomu přistupovat pragmaticky," uvedla k tomu, že vláda, v níž zasedá, získala ve Sněmovně důvěru i díky hlasům komunistů.

Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) je ale drtivá většina podnikatelů na rozdíl od Babiše poctivá. "Důrazně žádám ministryni Novákovou, ať neuráží podnikatele," napsal na twitteru.

"Každý podnikatel fakt neoptimalizoval daňové přiznání přes korunové dluhopisy a nepřipravil tak stát o 55 milionů Kč a každý podnikatel fakt nezkoušel dotační podvod z evropských fondů. Docela šílená argumentace paní ministryně," uvedl na twitteru exministr zemědělství Marian Jurečka.

Poukázal tak na to, že Babiš nakoupil v letech 2013 a 2014 za 1,5 miliardy korunové dluhopisy vydané koncernem Agrofert, který v té době vlastnil. Výnosy z korunových dluhopisů vydaných do konce roku 2012 se přitom nemusí danit a firmy, které je vydaly, si mohou náklady na úroky odečíst z daní. Podobně tehdy postupovaly také jiné podniky.

Podnikatelů se zastal Jan Skopeček (ODS). "Není možné šmahem odsoudit všechny podnikatele a říci, že všichni podnikatelé, kteří čerpají dotace, jsou zloději nebo podvodníky. Většina podnikatelů jsou slušní lidé," řekl v České televizi. "Měli bychom konečně přestat střílet do této velmi důležité skupiny lidí, bez kterých by naše ekonomika nemohla existovat," dodal. 

Vyjádřil se i šéf Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků ČR Karel Havlíček. Naplnit kritéria žádostí o evropské dotace podle něj není jednoduché a stoprocentní projekt prakticky neexistuje. "Bude-li chtít někdo něco najít, obvykle se mu to podaří. To ale neznamená, že žadatel je podvodník. To, jestli je projekt v pořádku, musí posoudit kontrolní instituce příslušného poskytovatele podpory, která může vyzvat k vrácení prostředků a udělí případně penále. I když tak nastane opět ale neznamená, že dotyčný byl podvodník," uvedl.

Související

Dan Ťok

"Trafiky" pro Novákovou a Ťoka? Babiš rázně odmítl spekulace

Hnutí ANO nebude navrhovat své bývalé ministry Dana Ťoka a Martu Novákovou na velvyslanecké pozice. Vyplynulo to z odpovědi premiéra Andreje Babiše (ANO) na dotazy Věry Kovářové (STAN) při dnešních sněmovních interpelacích. O tom, že Ťok a Nováková mají zájem o působení v českých diplomatických službách, napsal před týdnem server Respekt.cz.

Více souvisejících

Marta Nováková (ministryně) Vláda ČR Andrej Babiš Miroslav Kalousek Marian Jurečka (KDU-ČSL) Jan Skopeček (ODS) Asociace malých a středních podniků a živnostníků

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy