Lidem z Horoměřic vystěhování zatím nehrozí, bude vypracován znalecký posudek

Praha - V Hrzánském paláci na Hradčanech dnes jednali věřitelé firmy H-System se správcem konkurzní podstaty společnosti Josefem Monsportem. Ten podle senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL) přislíbil, že do vyřešení případu nebude vystěhovávat z Horoměřic žádného z klientů H-Systemu.

Jako mediátor byl přítomen premiér Andrej Babiš (ANO), společně se zástupcem bytového družstva Svatopluk Martinem Junkem pak dorazil senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). 

Z osmi domů v Horoměřicích dostavěných po krachu H-Systemu na jeho pozemcích se má na základě rozsudku Nejvyššího soudu z minulého týdne do 23. srpna vystěhovat téměř 60 rodin patřících pod družstvo Svatopluk. Nejvyšší soud rozhodl, že Monsport může nemovitosti zpeněžit ve prospěch všech věřitelů H-Systemu.

"Já se musím držet zákona. Zákon stanoví, že se prodává za ceny obvyklé, když udělám cokoli jiného, tak budu stíhán za porušení povinnosti při správě cizího majetku," odpověděl konkurzní správce Monsport na otázku novinářů, zda je ochoten přistoupit na kompromis.

"Budeme se dohadovat o ceně. Budeme se dohadovat o tom, jak ten případ sprovodit ze světa," komentoval schůzku Junek. V neděli ČTK řekl, že na dnešní jednání přijde družstvo Svatopluk s nabídkou odkupu dotčených domů za 10,5 milionu korun.

"Před panem premiérem pan Monsport řekl, že do vyřešení případu nebude nikoho z Horoměřic stěhovat. Rozhodnutí Nejvyššího soudu, že se do měsíce mají stěhovat, nebude uplatňovat," řekl po jednání Čunek. Během srpna by se mělo bytové družstvo s Monsportem dohodnout na tom, jaký znalecký ústav, jakým způsobem a k jakému datu bude bytové domy a pozemky oceňovat.

Monsport řekl, že nikdy nezamýšlel v srpnu začít lidi vystěhovávat. "To je nesmysl. Já taková povaha nejsem. To, že se to nebude dít, není tím, že bych podlehl nějakému tlaku. Není moje povaha, abych někoho vyhazoval na dlažbu," konstatoval. Nyní se podle něj obě strany "dohodly, že se dohodnou". 

"Myslím, že jsme našli dohodu na další postup. Důležité je, že těm lidem nehrozí vystěhování a že došlo k nějaké dohodě na postupu ohledně ocenění bytových jednotek a pozemku," uvedl Babiš.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) ocenil, že se podařilo prolomit ledy. "Znalecký posudek se bude zabývat i tím, v jakém rozsahu zhodnotili nemovitosti jejich uživatelé a družstvo Svatopluk," uvedl. 

Monsport konstatoval, že společný posudek zajistí, že žádná ze stran ho nebude kritizovat. "Zadání je o tom, že se znovu nacení nemovitosti, které si kdysi Svatopluk vzal z té konkurzní podstaty. Shodli jsme se na tom, že zatím nepůjdeme do dražby," dodal. Posudek by měl hledat, jaká je obvyklá cena nemovitostí v roce 2018, ale i jaká byla v několika dřívějších termínech. Monsport podotkl, že o tom, která z cenových alternativ se bude případně realizovat, nakonec rozhodne věřitelský výbor.

Jeho předseda Petr Pavel, který zastupuje největšího věřitele Gomanold, se ČTK odmítl k dnešnímu jednání v Hrzánském paláci vyjádřit s tím, že k věci nemá co říct. Akciová společnost Gomanold má velký vliv na rozhodnutí konkurzního správce, jelikož jeho pohledávka činí přes miliardu korun, tedy polovinu všech uplatňovaných pohledávek za H-Systemem. Pohledávka družstva Svatopluk představuje přes pětinu vymáhané částky. Jako jediný člen představenstva Gomanoldu, jehož vlastník podle Lidových novin sídlí na Kypru, je v obchodním rejstříku zapsán brněnský podnikatel Marek Galvas, který je podle rejstříku mimo jiné předsedou dozorčí rady J&T Credit Investments.

Související

H-System

Nejvyšší soud řeší v kauze H-System spor o miliony mezi družstvem a Monsportem

Rozsudek, podle kterého musí bytové družstvo Svatopluk zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky, začal přezkoumávat Nejvyšší soud (NS). Začátkem dubna převzal dovolání družstva spolu se spisem z obvodního soudu, zjistila ČTK z justiční databáze. Suma tvoří nájemné za bytové domy v Horoměřicích u Prahy za roky 2016 až 2018.
Lidem z Horoměřic u Prahy soud nařídil kvůli kauze H-System vystěhování

Začal prodej 60 bytů v Horoměřicích po zkrachovalém H-Systemu

Ve středu začal prodej 60 bytů v Horoměřicích u Prahy, které patří do konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System. Konkurzní správkyně Iva Fialová Ištvánková zveřejnila na realitním portálu Sreality.cz 60 inzerátů na jednotlivé byty. Inzeráty jsou bez cen, o podrobnosti musí zájemce požádat e-mailem. Nabídky lze podávat do 20. ledna, řekl ČTK Martin Junek, předseda bytového družstva Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů H-Systemu.

Více souvisejících

H-System Andrej Babiš Jiří Čunek Josef Monsport Horoměřice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy