Volební bitva o Prahu: Piráti chtějí vysázet milion stromů, SPD vsadila na psí hlídky

Praha - Pražští Piráti navrhují vysázet v Praze až milion stromů a rozšířit počet zelených střech, pítek a dalších vodních prvků. O hlasy Pražanů bude na podzim bojovat také hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (SPD). Volební program hnutí je zaměřen na sociální témata, například zlepšení péče o seniory nebo zvýšení počtu obecních bytů.

Volby do obecních zastupitelstev se uskuteční 5. a 6. října zároveň s volbami do Senátu.

Návrh Pirátů má pomoci ochladit město a ochránit obyvatele před vysokými teplotami. "Vedro v Praze je skutečně reálný problém a ten je řešitelný. Bohužel Praha, stejně jako v mnoha dalších oblastech, zaspala při jeho řešení. Domníváme se ale, že můžeme tento skluz ještě dohnat," řekl kandidát Pirátů na primátora Zdeněk Hřib.

Kandidátka do Senátu Eva Tylová řekla, že stromy fungují jako klimatizační jednotky a odborníci prý dokonce spočítali, kolik peněz dokážou ušetřit. "Jeden hektar stromů dokáže vyvinout klimatizační služby za 16 milionů korun za rok. Stromy v Praze asi nebudou v tak dobré kondici jako na Šumavě, ale i tak bude ten efekt v řádu milionů korun," řekla. Stromy v horku zachytávají vodu, která se odpařuje a ochlazuje tak ovzduší, a zároveň také prach.

Kromě nových stromů chtějí Piráti podpořit vznik tzv. zelených střech. Majitelé soukromých domů by na ně dostávali dotace. Na příští volební období by Praha mohla podle Hřiba uvolnit 100 milionů.

Nová pítka a vodní prvky by nesloužila pouze lidem, ale také zvířatům. Jako příklad, kde by měla voda tryskat, uvedl Hřib Centrální park mezi stanicemi metra C Háje a Opatov. "Je příkladem toho, kde není jediný vodní prvek. A dokonce ani vzrostlé stromy. Paradoxně tam je vyšší teplota než mezi domy," řekl.

Okamurovci chtějí nasadit psí hlídky

Podle kandidáta SPD na primátora Hynka Berana řeší Pražené v dopravě zejména problémy s parkováním na sídlištích, kde je nedostatek parkovacích míst dán dobou jejich výstavby, kdy vlastnila auto málokterá rodina. Lídr hnutí pro Prahu 1 Pavel Černý chce zase omezit projekt parkovacích zón, který rezidentům nezaručuje volné parkovací místo u domu. Podle Černého je dále třeba řešit spojení mezi hlavním nádražím a letištěm. 

Hnutí chce řešit situaci drahého bydlení v Praze. Podle kandidátů hnutí je nutné podporovat mladé rodiny, seniory a postižené. Bytový fond v majetku městských částí by se měl podle lídrů obnovit a navýšit. Lídři SPD jsou proti privatizaci městských bytů. 

V době, kdy v Česku panují nadměrně vysoké teploty, strany zmiňují ochranu veřejné zeleně, stejně tak i SPD. Lídr pro Prahu 11 Robert Vašíček chce vysadit za každý hlas v podzimních volbách jeden strom. Pokud bude zvolen, plánuje zřídit takzvané psí hlídky. "Což budou hlídky občanů, kteří venčí svého pejska, a využijí procházky s pejskem, aby se podívali po té ulici. Když tam spatří nějakou kriminálně závadnou činnost, tak zvednou telefon," vysvětlil záměr Vašíček.

Pražští kandidáti SPD do Senátu jsou zaměření zejména proti Evropské unii. Jiří Kocman, který nyní pracuje v Centru pro regionální rozvoj České republiky, by hlasoval pro zrušení Senátu. Za SPD budou v hlavním městě dále kandidovat někdejší šéf politického odboru kanceláře prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl, bývalý ministr zdravotnictví z vlády Miloše Zemana Ivan David a bývalý generální ředitel Vězeňské služby Luděk Kula. Své politické názory dnes představili na tiskové konferenci.

"Ústava České republiky je nastavena tak, že bez souhlasu Senátu nelze Senát zrušit. Není to určitě věc černobílá, protože zrušit Senát znamená dobře vyřešit ty povinnosti, které dnes Senát má například v době rozpuštění Sněmovny, ale pokud do Senátu dojde zákon, který bude toto obsahovat včetně zrušení Senátu, věřte tomu, že ochotně zvednu ruku," řekl Kocman, který kandiduje ve volebním obvodu Praha 4.

"Budu vždy proti podobným tendencím i z domácí české dílny. Budu proti další bruselské centralizaci i za cenu vystoupení z EU," uvedl Jakl s tím, že odmítá ústupky nařízením, která by přikazovala přijímání migrantů. Jakl je kandidátem pro obvod Praha 2.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

O sobotní komunální volby byl zájem, k urnám přišlo 70 procent voličů

K sobotním komunálním volbám, které se uskutečnily ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru 70 procent voličů. Téměř stoprocentní byla jejich účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil dnes mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent
Češi hlasují v komunálních volbách

Lidé si dnes v některých obcích volí zastupitelstva, hlasovalo až 70 procent lidí

V některých obcích, v kterých si dnes lidé vybírají nová zastupitelstva, už volební účast dosáhla 70 procent. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK. V obci Křenovice na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku odevzdalo svůj hlas kolem 70 procent lidí. Nové zastupitele mohou lidé vybírat až do dnešních 22:00, výsledky poté budou zveřejněny na volebním webu.

Více souvisejících

Komunální volby Senátní volby Česká pirátská strana Svoboda a přímá demokracie (SPD) Praha Zdeněk Hřib Ladislav Jakl

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy