Filip slovy o roce 1968 šokoval české politiky, zareagoval Babiš i Hrad

Praha – Předseda KSČM Vojtěch Filip se postaral svým rozhovorem pro britský list The Guardian o rozruch doma i v zahraničí. Proti jeho slovům se už ohradila ukrajinská média, kritiku za ně šéf KSČM schytal i o českých politiků.

Šéf komunistů hovořil o potlačení pražského jara v roce 1968 a nepřímo obvinil Ukrajince z ozbrojeného vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. „Nikdo nenapíše, že celá idea je postavená na protiruském stanovisku. V sovětském politbyru byl v té době jediný Rus, který hlasoval proti (invazi). Brežněv byl z Ukrajiny. Hlavní silou invazních armád byli Ukrajinci," citoval britský list Filipa.

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil okupaci za jednu z největších tragédií bez ohledu na národnost členů politbyra nebo vojáků. "Pro Československo byla okupace v roce 1968 jednou z největších tragédií v historii a je celkem jedno, jaké národnosti byli členové politbyra nebo jednotliví vojáci," uvedl na svém twitteru Babiš.

„Podle komunisty Filipa nemůže Rusko za invazi do Československa v roce 1968, protože Brežněv byl Ukrajinec. Přemýšlím jestli v duchu téhle logiky není na čase vyhlásit Slovensku válku,“ navrhuje ironicky senátor Václav Láska.

V podobném duchu si přisadila i poslankyně Markéta Adamová. „Podle soudruha Filipa Rusové za invazi vojsk v roce 1968 nemůžou, protože Brežněv byl Ukrajinec. Podle této logiky Němci nemůžou za světovou válku, protože Hitler byl Rakušan. Za normalizaci můžou Slováci no a za miliony mrtvých v SSSR může Gruzie, protože se tam narodil Stalin,“ rýpnula si místopředsedkyně TOP 09.

A přidal se i europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina. „Rusové za invazi v roce 1968 skutečně nemůžou, můžou za ni bolševici , bez ohledu zda národnosti ruské, ukrajinské či české, pane Filipe,“ vzkázal šéfovi KSČM.

„Překrucování historie vždy bylo a je doménou totalitářů a vůdců antidemokratických sekt. Vojtěch Filip se svými výroky o r. 1968 nepokrytě zařadil mezi ně. Snahou vyvinit Rusko z okupace se zároveň stal pouhou loutkou sílícího stalinistického křídla KSČM,“ tvrdí předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Další poukázali na to, že právě o Filipa a jeho stranu se opřela vláda při hlasování o důvěře. „A takového frajera si hnutí ANO vybralo jako 1. místopředsedu poslanecké sněmovny a vesele s ním vládnou. Raději čestně prohrát než vyhrávat s takovými spoluhráči!“ myslí si lidovec Jan Bartošek.

„Komunisté se nemění - i se svými výmysly, obdivem k Moskvě, bagatelizováním zločinů a falšováním historie, v čemž vždy vynikali. Výročí invaze ze srpna 1968 je příležitostí si připomenout, kdo se díky @AndrejBabis a @jhamacek přiblížil k moci,“ napsal na twitetru předseda ODS Petr Fiala.

„Jasnou odpovědnost za srpen 1968 a následnou okupaci naší země mají komunisté. A je jedno zda byl Brežněv Rus nebo Ukrajinec, je jedno, že se KSČ přejmenovala na KSČM,“ přidal se jeho stranický kolega Zbyněk Stanjura.

A Filipa nešetří ani bývalý prezidentský kandidát a uchazeč o senátorské křeslo Jiří Drahoš. „To, že Rusové nemohou za srpnovou invazi, protože Brežněv byl Ukrajinec, je jako tvrdit, že Němci nezačali druhou světovou válku, protože jistý člověk byl Rakušan. Kam až jsou soudruzi schopni zajít v relativizaci našich dějin?“ podivuje se.

Okupace byla zločin. Názor pana prezidenta je od roku 1968 stejný. Buďme šťastni, že dnes tuto pravdu můžeme svobodně říkat a nejsme za to postihováni profesní likvidací, jako se stalo Miloši Zemanovi v úvodu normalizace právě pro jeho odpor k okupaci Československa.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 14. srpna 2018

Filip dnes odpoledne ve Sněmovně na dotazy novinářů odpověděl, že řekl pravdu. "Předsednictvo ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu tak bylo složeno. A já jen připomínám, že z historických dokumentů je pravda, že Leonid Iljič Brežněv byl Ukrajinec a hlasoval pro. Zástupce Ruské federace, Ruska, hlasoval proti, zástupce Litvy se zdržel hlasování a ostatní podle národností, včetně těch, kteří byli okolo Leonida Brežněva, kteří byli také Ukrajinci," řekl předseda komunistů.

"Tady se šíří, že jediným, kdo to zavinil, byla Ruská federace. Ale Ruská federace není jediným následníkem Svazu sovětských socialistických republik. Těch bylo 15 a všech 15 na tom má tento podíl," dodal Filip.

Související

Vojtěch Filip

Někdejší lídr komunistů Filip se omluvil Fajtovi za výrok o dluzích

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip se v únoru omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za svůj výrok z roku 2019, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Muži uzavřeli smír, který pravomocně schválil Městský soud v Praze. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). 
Vojtěch Filip (KSČM)

Filip a zbytek vedení KSČM kvůli prohraným volbám rezignovali

Předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení KSČM dnes rezignovali na stranické posty. Reagovali tak na výsledky voleb, které poslaly KSČM po 30 letech mimo Poslaneckou sněmovnu. Řízením KSČM jsou pověřeni dosavadní první místopředseda Petr Šimůnek a dosavadní místopředseda Václav Ort. Filip označil výsledek voleb za zdrcující porážku. Členem strany zůstává. Už dříve oznámil, že znovu na předsedu KSČM kandidovat nebude.

Více souvisejících

Vojtěch Filip (KSČM) Srpen 1968 Ukrajina Václav Láska Markéta Pekarová Adamová Jaromír Štětina Jiří Pospíšil Jan Bartošek Petr Fiala (ODS) Zbyněk Stanjura Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 7 hodinami

před 14 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

Ukrajina by mohla dostat první stíhačky F-16 už v červnu a červenci

Ukrajina očekává, že první stíhačky F-16 jí budou dodány v červnu a červenci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vysoce postavený zdroj z ukrajinské armády. Zdroj však nekonkretizoval, které země letadla poskytnou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy