Bobošíková nesouhlasí s návrhem penzijní reformy

Praha - Strana Suverenita Blok Jany Bobošíkové odmítá vládní návrh důchodové reformy. Skutečným důvodem připravovaných změn je změna sazby DPH, myslí si ekonomický expert strany Vlastimil Tlustý.

"Druhý důchodový pilíř vypadá jako důchodový apendix. Nelze odhadovat, jaký zájem o apendix ze strany občanů bude a není-li známo, kolik lidí o něj projeví zájem, nemůže být jasné, kolik prostředků bude třeba na vyrovnání schodku v prvním pilíři," uvedl Tlustý.

Podle něj je tedy celý návrh reformy nepodložený, protože není jasné, kolik peněz skutečně přinese do důchodového fondu. "Domnívám se, že přechod na jednotnou sazbu DPH je důvodem celé transakce," řekl v pondělí Tlustý.

Bývalý ministr financí a poslanec je sice zastáncem sjednocení DPH, kritizuje však vládou stanovenou výši i způsob jeho prosazení. "Já jsem kdysi navrhoval sjednocení daně na 15 procent a pan ministr Kalousek mi řekl, že to je příliš. To tedy znamená, že pro Kalouska je 15 více než 20," kritizoval Tlustý.

Podle něj vláda svým rozhodnutím zabrání ekonomickému rozvoji země. Připravované změny totiž nemusí nutně přinést takový zisk, jaký vláda očekává, ministerstvo financí navíc prý nepočítá ve svých plánech s chováním trhu, je přesvědčený Tlustý. "Je to jako s daní z benzinu, lidé začnou jezdit do zahraničí, budou si mezi sebou výrobky směňovat, může růst podíl šedé ekonomiky," uvedl Tlustý další důvod, proč s vládními kroky nesouhlasí.

Kromě kritiky současné vlády se představitelé Suverenity opřeli také do Evropské unie. "V souvislosti s návštěvnou Hermanna Van Rompuye v Česku svoláváme na středeční jedenáctou hodinu demonstraci proti diktátu EU," řekla předsedkyně strany Jana Bobošíková. Demonstrace s názvem Běž domů Hermane, má ukázat nesouhlas strany k současné evropské politice. "My jsme znepokojeni nejen vnitropolitickou situací v České republice, ale také tím, co se připravuje a chystá v Bruselu," řekla Bobošíková.

Suverenita v čele s Bobošíkovou a Tlustým odmítá další ekonomické závazky, které od české vlády Evropská unie očekává, zejména pak kritizuje možné přijetí společné evropské měny. "Euro je cesta do chudoby," řekla Bobošíková, Tlustý potom doplnil, že Brusel se v současné době chová jako Moskva v 70. letech.

Související

Evropská Unie

KOMENTÁŘ: Směřujeme k federální EU?

S federálním uspořádáním států se v současné době můžeme setkat na všech kontinentech světa, nikde bychom však nenarazili na dvě zcela totožné federace. I z toho důvodu je velice obtížné federaci jako politické uspořádání státu obecně definovat a přesně vymezit. Nemožnost přesné definice poté způsobuje rozpory mezi jednotlivými teoretiky – každý z nich totiž federaci přisuzuje odlišné charakteristiky. Napříč různícími se definicemi nakonec přeci jen nacházíme několik shodných prvků, které jsou pro federace typické. Splňuje současná Evropská unie tyto prvky a je ji tedy možné za federaci také označit?

Více souvisejících

Suverenita důchodová reforma

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy