Zeman má smůlu? Kmoníček připustil, že by Trump mohl do Bílého domu místo něj pozvat někoho jiného

Praha - Už téměř od inaugurace amerického prezidenta Donalda Trumpa se hovoří o tom, že pozval na návštěvu do Bílého domu českého prezidenta Miloše Zemana. Jenže po ani po měsících k tomu nedošlo. A jak se zdá, Zemana by v tak mohl "předběhnout" jiný český politik.

Moderátora Michala Kubala zajímalo, kdy americký prezident přijme Miloše Zemana v Bílém domě. „To je otázka, kterou musíme dát americké straně,“ poznamenal český velvyslanec v USA. Prý se na ni prý velmi často.

„Dostávám tuto odpověď: V tuto chvíli jsme v mnohem lepší kondici pro vyjednávání tohoto termínu, než jsme byli předtím,“ uvedl s tím, že Česko už má vládu s důvěrou a že případ hackera Jefgenije Nikulina již byl vyřešen. Už se prý plně pracuje na realizaci návštěvy „vyšší než ministerské“.

Kubal také ocitoval americký deník The Washington Post, který připomněl, že Trump při telefonických hovorech téměř všechny zve na „oběd do Bílého domu“. Udělal to prý i v případě brazilského prezidenta – a to navzdory varování, aby to nedělal. Jeho poradci se tak několik týdnů vyhýbali telefonátům brazilského velvyslance, který se toto setkání pokoušel domluvit.

„Nepřipomíná vám to něco?“ zajímalo moderátora ČT. Odkazoval tak na telefonát mezi Hradem a Bílým domem, při kterém Trump údajně Zemana do Bílého domu pozval. „Nepřipomíná,“ odvětil Kmoníček a připomněl, že u telefonátu Zemana a Trumpa byl přítomen.

„Po letech diplomacie by člověk věděl, co je jenom zdvořilostní záležitost,“ tvrdí někdejší ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky s tím, že pozvání v hovoru zazněla opakovaně a že byla řeč i o konkrétních datech.

Zda si ale v Bílém domě jako první český politik rukou s Trumpem potřese Zeman, není úplně jisté. Mohl by to totiž nakonec být i premiér Andrej Babiš. Kmoníček totiž zmínil, že v případě neprezidentských režimů se Američané zaměřují spíše na premiéry.

Termín případné schůzky ale Kmoníček neprozradil. „My nemůžeme ani naznačovat. Protože kdybych se toho dopustil a prezident Trump, který je znám svou nepředvídaností, by si s tím začal hrát, dostal bych se do stejné smyčky, kde jsme byli. A vy byste měli dalších 40 reportáží s toutéž nudnou otázkou,“ rýpnul si do ČT velvyslanec.

Související

Hynek Kmoníček

Kmoníček bude velvyslancem ve Vietnamu, Chalupecký v Kataru

Českým velvyslancem v Hanoji se stane končící ambasador ve Spojených státech Hynek Kmoníček. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo zahraničí. V USA Kmoníčka nahradí 1. září dosavadní státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek. V čele nové ambasády v Kataru bude někdejší zástupce českého velvyslance u NATO Petr Chalupecký.
Hynek Kmoníček

Kmoníčka má na postu velvyslance v USA vystřídat Stašek

Na místo velvyslance ve Spojených státech by měl nejpozději koncem roku 2022 zamířit státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek (49 let). Vystřídá Hynka Kmoníčka. Uvedl to server Lidovky.cz s odkazem na diplomatické zdroje. Výměnu musí odsouhlasit prezident Miloš Zeman.

Více souvisejících

Hynek Kmoníček Miloš Zeman Česká televize Bílý dům USA

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 25 minutami

před 36 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy