Babiš si podal Středulu: Chce, aby nikdo nepracoval a všichni brali mzdu

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl výhrady odborů proti změnám služebního zákona, které jeho vláda připravila. O předsedovi Českomoravské konfederace odborových svazů Josefu Středulovi řekl, že dělá kampaň a že by chtěl, aby nikdo nepracoval a všichni dostávali mzdu. Středula se proti tomu ohradil. Babiš dnes v rámci interpelací zkritizoval také představitele a postoj Evropské komise.

"Pan Středula, ten by vlastně chtěl, aby nikdo nepracoval a aby dostávali jenom prachy. To je asi jeho koncept. A teďka nebudu polemizovat o tom, že stále dělá kampaň na prezidenta pravděpodobně," prohlásil Babiš.

"Je velká škoda, že premiér této země neví, že čeští zaměstnanci pracují nejdéle ze zemí EU a patří mezi nejlevnější," reagoval Středula pro ČTK na výhrady premiéra.

Premiér to uvedl na dotaz předsedy Pirátů Ivana Bartoše, který chtěl vědět, jak se vláda postavila ke kritice vládní novely služebního zákona. Podle Bartoše novela zvyšuje politický vliv na státní správu mimo jiné tím, že zjednodušuje odvolávání státních zaměstnanců, což kritizovaly odbory i Evropská komise.

"My jsme s Evropskou komisí mluvili xkrát. Já jsem se dokonce nabízel, že to půjdu projednat s eurokomisařkou (pro regionální politiku Corinou) Cretuovou, ale to mi zakázali. Takže tam chodila paní (ministryně pro místní rozvoj Klára) Dostálová (za ANO), a jsou to všechno nesmysly," uvedl Babiš. Podle něj je absurdní, aby byl ministr do počtu a nemohl vyměnit podřízeného, s nímž je nespokojen.

K výhradám Evropské komise premiér uvedl, že novela s ní byla konzultována a diskutována. "Evropská komise má nějaké postavení a my chceme, aby se změnilo, aby nám všechno nediktovali. My chceme určovat, kam peníze z Evropy půjdou. My nebudeme v poloze nějakého služebníčka podřízeného, my tam platíme 50 miliard ročně," řekl Babiš.

Premiér poznamenal, že odbory si pro úředníky vymohly nesčetné výhody včetně osmihodinové pracovní doby denně. "Já makám 15 hodin," dodal předseda vlády.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Josef Středula Odbory Služební zákon

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy