Senátoři orodují za syrské sirotky. Velkohubé prohlášení Šojdrové, kontruje Zeman

Praha - Zhruba polovina senátorů včetně předsedy horní komory Milana Štěcha (ČSSD) dnes vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO) a vládu, aby Česko přijalo 50 syrských sirotků. Podle skupiny zákonodárců na tyto děti nelze pohlížet jako na běžné imigranty, neboť se ocitly v tragické situaci bez vlastní vůle. Babiš výzvy k přijetí dětí označil za absurdní a vymyšlenou kauzu a řekl, že Česko má vlastní problémy s dětmi, kterým se nedostává pěstounské péče. Podle prezidenta Miloše Zemana iniciativa europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) k přijetí sirotků souvisí s volbami.

Na společné prohlášení, pod nímž jsou podepsáni zástupci všech senátních klubů s výjimkou ANO, upozornila Česká televize. "Žádáme Vás a vládu České republiky o rychlou pomoc těmto dětským sirotkům žijícím nyní v přelidněných řeckých uprchlických táborech. Učiňte, prosím, urychleně taková opatření, aby Česká republika mohla být jednou z těch zemí, která dokáže účinně a bezodkladně pomáhat v nouzi nejvyšší," uvádí dokument, který má ČTK k dispozici.

Pod výzvu svůj podpis připojilo podle aktualizovaných informací z horní komory 36 senátorů z nynějšího celkového počtu 79. Podepsali ji kromě Štěcha místopředsedové Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a Jiří Šesták z klubu STAN, předsedové obou těchto frakcí Petr Šilar a Jan Horník, šéf klubu Senátor 21 Václav Láska, exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) nebo předsedové zahraničního a evropského výboru a výboru pro lidská práva František Bublan (za ČSSD), Václav Hampl a Zdeněk Papoušek (oba za KDU-ČSL).

Výzvu podepsal také Lumír Aschenbrenner z ODS. Senátorský klub ODS ve středu v prohlášení k danému tématu zdůraznil, že "Česká republika je samostatný a svobodný stát, který by měl ctít zásady přirozené solidarity a humanity". Vláda by proto podle občanských demokratů měla co nejrychleji přijít s plánem, jak při řešení migrace konkrétně pomáhat. "Žádná politická funkce či obavy o politickou budoucnost nebo výsledky voleb by neměly vést ke zneužívání těchto témat a to včetně návrhů jejich řešení," uvádí se v prohlášení klubu.

V doprovodném dopise k dnešní výzvě senátoři napsali, že kritéria pro přijetí dětí by měla být stanovena jednoznačně tak, "abychom přijímali skutečné sirotky, především malé děti, které jsou nejzranitelnější v těžké životní situaci". "Stejně tak předpokládáme, že by bylo jasně stanoveno, na jakou dobu a za jakých podmínek by si je české rodiny mohly převzít do pěstounské péče s respektováním stávajících českých zákonů," uvedli.

Iniciativa europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) přijmout 50 syrských sirotků vyvolala v posledních dnech silnou veřejnou i politickou reakci. Ve středu o tématu jednali i poslanci.

Babiš dnes prohlásil, že výzva senátorů je pokračováním absurdní kauzy zneužívání dětí pro politický boj. "Díky této pseudoaféře jsem zjistil, že my máme v Čechách 2500 dětí, které chtějí pěstounskou péči a hledají rodiče. To je stejné, jako kdybych já nyní vyzval, aby pomohli našim dětem a aby se o ně postarali," řekl premiér novinářům po neformálním unijním summitu v Salcburku. Experti se podle něho shodují, že syrské děti se chtějí vrátit do své rodné země.

Šojdrová se sejde s Babišem v pátek. Uvedla, že se jednání zúčastní i senátoři a zástupci iniciativy Češi pomáhají. Europoslankyně chce Babiše oslovit konkrétním návrhem. Mezi hlavními body plánu je, že program by byl uskutečněn na základě bilaterální spolupráce mezi ČR a Řeckem. Výběr dětí by mělo v gesci ministerstvo vnitra, a to včetně jejich věku.

Prezident Zeman míní, že Šojdrová se svou iniciativou přišla kvůli blížícím se volbám. "Teď je před volbami a paní Šojdrová se ozvala," řekl dnes v televizi Barrandov. Předpokládá, že po volbách si Šojdrová "na tato velkohubá prohlášení ani náhodou nevzpomene". Připomněl, že česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi se k iniciativě vyjádřila kriticky. Česko by podle Zemana mělo pomáhat v uprchlických táborech tak, jak to nyní dělá třeba v Jordánsku.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Milan Štěch Andrej Babiš uprchlíci Miloš Zeman Michaela Šojdrová

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy