Volby už provázejí potíže: Kandidáti zapírají podporovatele, lidem chodí špatné lístky

Většina politických subjektů kandidujících v říjnových senátních volbách nezveřejnila podporovatele své kampaně, týkalo se to 45 z celkových 72. Strany, hnutí, jejich koalice i nezávislí kandidáti tak měli učinit do 1. října, uvedl dnes v tiskové zprávě Jiří Navrátil z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Nejhůře na tom byli nezávislí kandidáti. Nezveřejnění je přestupkem, úřad to může řešit ve správním řízení.

Kandidáti nebo strany měli zveřejnit podporovatele, kteří jim dali peníze nebo je podpořili bez finančního příspěvku, například službami. "Povinnost se týkala celkem 72 subjektů. Z dosavadních zjištění úřadu vyplývá, že nejhůře dostáli povinnosti nezávislí kandidáti. V úterý byl přehled dohledatelný jen u dvou z 19," uvedl Navrátil.

Lépe na tom byly politické strany a hnutí, které zveřejnily podporovatele ve 20 ze 39 případů. U koalic stran a hnutí úřad dohledal informace v pěti případech z celkových 14. Některé strany mají více kandidátů jednotlivě v různých obvodech, jinde jsou v koalici s jinou stranou a někde kandidují samostatní kandidáti jako nezávislí.

Nezveřejnění ve stanoveném termínu je přestupkem, který se řeší ve správním řízení. "Informace jsou ale předběžné. Úřad podnikne další úkony a může se stát, že vůči některým účastníkům kampaně nakonec správní řízení zahájeno nebude," dodal Navrátil.

Stížnosti na volby, špatné lístky

Obyvatelé z některých částí Tábora dostali do schránek omylem hlasovací lístky pro komunální volby pro obvod Sezimova Ústí. Vedení táborské radnice nezná důvody tohoto pochybení. Volební lístky pro obvod Sezimovo Ústí jsou v Táboře neplatné, a voliči si proto musejí správné vyzvednout až ve volebních místnostech, vyplývá z dnešního vyjádření tajemníka táborské radnice Lubomíra Šrámka.

"Platným hlasovacím lístkem ve městě Táboře je pouze ten hlasovací lístek, který je označený nápisem: Město Tábor. Do zastupitelstva města se volí 27 členů," uvedl Šrámek.

Komunální volby letos budou v pátek 5. a v sobotu 6. října. Vzhledem k tomu, že do jejich začátku zbývá jen pár dní, není reálné doručit obyvatelům Tábora nové lístky. Musejí počkat do otevření volebních místností. "Tajemníci a předsedové volebních komisí budou na tuto skutečnost upozorněni," uvedl Šrámek.

Krajský úřad ve Zlíně eviduje před blížícími se komunálními a senátními volbami dvě stížnosti. Podle vedoucí oddělení organizačních činností krajského úřadu Pavlíny Novákové se jedna stížnost týkala určení předsedy okrskové volební komise, druhá volební kampaně. "Obě stížnosti se řeší a zatím není možné sdělit více informací," uvedla Nováková.

Komunální volby se ve Zlínském kraji uskuteční ve všech 307 obcích, v nichž je 685 volebních okrsků. "K volbám může přijít přibližně 480.000 oprávněných voličů, což je více než 80 procent z celkového počtu obyvatel kraje. Vybírat mohou z 13.139 kandidátů starších 18 let. Kandiduje 1175 subjektů, čili politických stran, hnutí či nezávislých jednotlivců," uvedla Kousalová.

Lidé budou v kraji volit také dva senátory. V obvodu číslo 80 Zlín kandiduje sedm lidí včetně současného senátora a uherskobrodského starosty Patrika Kunčara (KDU-ČSL). V obvodu číslo 77 Vsetín bude obhajovat svůj senátorský mandát jeho stranický kolega Jiří Čunek, který je zároveň hejtmanem. 

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

O sobotní komunální volby byl zájem, k urnám přišlo 70 procent voličů

K sobotním komunálním volbám, které se uskutečnily ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru 70 procent voličů. Téměř stoprocentní byla jejich účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil dnes mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent
Češi hlasují v komunálních volbách

Lidé si dnes v některých obcích volí zastupitelstva, hlasovalo až 70 procent lidí

V některých obcích, v kterých si dnes lidé vybírají nová zastupitelstva, už volební účast dosáhla 70 procent. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK. V obci Křenovice na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku odevzdalo svůj hlas kolem 70 procent lidí. Nové zastupitele mohou lidé vybírat až do dnešních 22:00, výsledky poté budou zveřejněny na volebním webu.

Více souvisejících

Komunální volby Zlínský kraj Volby 2018 Jihočeský kraj Volby

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel v ČR: Situace se podle SZÚ ustálila. Hlášeno další úmrtí seniora

V Česku během uplynulého týdne přibylo 1383 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Letos už je evidováno téměř 15 tisíc případů onemocnění. V uplynulých dnech bylo nahlášeno také další úmrtí nakaženého seniora. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy