Komu se kampaň vymstí? Volby v Praze rozhodnou maličkosti, míní politologové

Pět uskupení má podle politologů silnou pozici ve volbách do pražského zastupitelstva, ODS, ANO, Piráti, Praha Sobě a koalice TOP 09 a STAN Spojené síly pro Prahu. Shodují se na tom politologové Petr Jüptner, Václav Bubeníček a Jan Kubáček. Ve volbách do zastupitelstva hlavního města Prahy, které se uskuteční 5. a 6. října, se o hlasy voličů utká 29 uskupení.

"O konkrétním výsledku rozhodne to, zda se (ne)rozdrobí hlasy středových a liberálních voličů, na které cílí hned několik ze zmíněných kandidátních listin," uvedl pro ČTK Jüptner. Podle něj budou rozhodovat maličkosti, zda ANO přesvědčí nákladnou kampaní voliče o tom, že pro Prahu může udělat více, jestli se ODS nevymstí kampaň proti Pirátům, jestli Pirátům neuškodí požadavky na možné koaliční partnery.

Bubeníček spatřuje výhodu ANO v napojení na premiéra Andreje Babiše, ale proti minulým volbám očekává propad. "Hlavní témata předvolební kampaně se staly akutními problémy za působení primátorky (Adriany) Krnáčové," uvedl. Výměna lídra kandidátky poslance Patrika Nachera, který byl vybrán v primárkách, za Petra Stuchlíka naznačuje dle politologa fungování hnutí, ale voliči mohou změnu vnímat pozitivně, protože zabránila kumulaci funkcí.

ODS podle Bubeníčka prospělo období v opozici a lídr Bohuslav Svoboda, který je vnímán jako poměrně úspěšný bývalý primátor, s nímž sympatizují i voliči jiných stran. Koalici TOP 09 a STAN pomáhá známý lídr, kterým je Jiří Pospíšil (TOP 09), to, že je Praha baštou TOP 09, a značka STAN odkazující na nejdůvěryhodnější politický post. Piráti posilují díky tomu, že od voleb drží linii a získali výrazný kredit zejména u mladších voličů.

Na základě petice kandiduje sdružení Praha Sobě. "Že se jedná o sdružení nezávislých kandidátů, kterému se podařilo podat kandidátku tímto způsobem v Praze, je nevídané a pomohlo to k jejímu zviditelnění," hodnotí Bubeníček akci uskupení kolem starosty Prahy 7 Jana Čižinského, kterému by mohlo uškodit angažmá jeho bývalé strany KDU-ČSL v poslední koalici, ale podle Bubeníčka s tím nebude spojován.

Problematické zapojení v minulých radách naopak může poškodit ČSSD, kterou řadí s KSČM a Zelenými mezi strany, které budou bojovat o to, aby překročily pět procent. Bubeníček hodnotí pozitivně lídra Jakuba Landovského, který do obecné diskuze prosadil téma bezplatné MHD. "Samotné argumenty nejsou zcela scestné, což nakonec vedlo prakticky všechny ostatní lídry, aby se k tomu vyjadřovali," sdělil.

U Zelených je patrný propad podpory, jejich témata postupně přebírají Piráti a voliči se bojí propadnutého hlasu. U KSČM, která se poslední leta pohybuje kolem hranice pěti procent, je dle politologa možné, že ji už letos nepřekročí. "Záleží především na volební účasti, vyšší volební účast, nižší šance," řekl Bubeníček.

Kubáček souhlasí s tím, že se ČSSD a KSČM budou pohybovat kolem pětiprocentní hranice, k těmto stranám však místo Zelených řadí hnutí SPD, které v kampani zacílilo na voliče nespokojené s porevolučním vývojem. Uskupení Starostové pro Prahu by podle Bubeníčka mohlo získat hlasy díky tomu, že kandidátku voliči zamění se STAN. Podle Kubáčka může toto hnutí výsledkem překvapit.

Podle Bubeníčka se v předvolební kampani témata i řešení překrývají. Kubáček považuje za zaměnitelné i samotné kampaně, kdy vizuální stránka je dle něj nastavena tak, že se člověk musí v pražské politice vyznat, aby byl schopen od sebe rozeznat uskupení s největšími šancemi. Strany, které konkurují hnutí ANO, se z hlediska marketingu snaží být "hnutími ANO bez Andreje Babiše", což vede k tomu, že jsou zaměnitelné a nemusí tak být schopny přimět voliče, aby přišel k volbám.

Kampaň je podle Bubeníčka vedena podobně jako před čtyřmi lety. "Sociální sítě opět hrají významnou roli (pozitivně i negativně), strany a především jejich lídři se snaží prezentovat nejen programem, ale i zaujmout svojí zapáleností, aktivitou a také pobavit například videoklipy, což může být i riskantní krok, zvlášť u hudebních klipů," dodal. Proti minulým volbám však zaznamenal větší snahu kandidátů o přiblížení se voličům, tedy představy, že i oni jezdí metrem, posedávají ve stejných hospodách a prožívají stejné každodenní problémy města.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

O sobotní komunální volby byl zájem, k urnám přišlo 70 procent voličů

K sobotním komunálním volbám, které se uskutečnily ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru 70 procent voličů. Téměř stoprocentní byla jejich účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil dnes mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent
Češi hlasují v komunálních volbách

Lidé si dnes v některých obcích volí zastupitelstva, hlasovalo až 70 procent lidí

V některých obcích, v kterých si dnes lidé vybírají nová zastupitelstva, už volební účast dosáhla 70 procent. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK. V obci Křenovice na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku odevzdalo svůj hlas kolem 70 procent lidí. Nové zastupitele mohou lidé vybírat až do dnešních 22:00, výsledky poté budou zveřejněny na volebním webu.

Více souvisejících

Komunální volby Praha Hnutí ANO Česká pirátská strana ODS Spojené síly pro Prahu (TOP 09 STAN a KDU-ČSL) Praha sobě (sdružení) Volby 2018 Adriana Krnáčová Bohuslav Svoboda Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy