Kuriozity senátních voleb: Chalánková postoupila o fous, nejhůř dopadl kandidát za Národ Sobě

Nejtěsnějším rozdílem pěti hlasů postoupila do finále letošních senátních voleb někdejší poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková na Prostějovsku. Nejmenší rozdíl mezi finalisty byl na Domažlicku, kde bývalého poslance ODS Vladislava Vilímce dělilo od stávajícího senátora ČSSD Jana Látky pouze šest hlasů.

Vilímec získal 9142 hlasů, Látka 9136 hlasů. K volbám na Domažlicku přišlo zhruba 46.000 voličů, tedy 44,5 procenta.

Chalánková postoupila do finále se ziskem 5370 hlasů, v pořadí třetí kandidátka ANO Irena Blažková jich dostala 5365. Na Prostějovsku při účasti zhruba 45.000 voličů (43,43 procenta) vyhrála dosavadní senátorka Božena Sekaninová (ČSSD).

Tyto rekordy nezměnily ani další těsné výsledky na Náchodsku a v Praze 4. Tam nakonec dosavadní senátorka Eva Syková (dříve za ČSSD, nyní za ANO) předstihla třetího Martina Dvořáka z ODS o 242 hlasů.

Na Náchodsku pak předseda lidovců Pavel Bělobrádek porazil náměstka hradeckého hejtmana a bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka (ODS) o 58 hlasů.

Nejvíce lidí přišlo k senátním volbám na Benešovsku (49,73 procenta), nejmíň v Ostravě (29,76 procenta). Senátorovi Leopoldu Sulovskému (Ostravak) tam stačilo k výhře v prvním kole nejméně hlasů, a to 6178. Nejvíce hlasů z vítězů - 24.158 - posbíral staronový vsetínský senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Procentuálně nejvíce hlasů dostal nový senátor za Prahu 4 Jiří Drahoš (za STAN), a to 52,65 procenta. Procentuálně nejméně hlasů dostal z vítězů havlíčkobrodský starosta Jan Tecl - 15,44 procenta.

Z druhých postupujících obdržel nejvíce hlasů místopředseda Senátu Jiří Šesták (za STAN) na Českobudějovicku, a to 11.908, čili 27,28 procenta. Nejméně hlasů stačilo na postup do finále ostravskému Ivo Gondekovi (za ANO) - 4775. Procentuálně nejméně hlasů pak potřebovala na postup do senátního finále Chalánková na Prostějovsku - 12,68 procenta.

Z poražených si nejlépe vedl hronovský živnostník Petr Koleta (ANO), kterému na Náchodsku nestačil na postup do finále ani zisk 9885 hlasů, což bylo 22,47 procenta. Z 236 senátních kandidátů obdržel nejméně hlasů podnikatel Jiří Doubek (Národ Sobě) v Praze 8, kde ho volilo pouze 41 občanů (0,09 procenta).

Související

Alena Dernerová

Senátorky se obrátily na mezinárodní soud kvůli zvýhodnění očkovaných

Senátorky Jitka Chalánková z klubu ODS a Alena Dernerová z klubu Starostů požádaly Mezinárodní trestní soud v Haagu, aby vyšetřoval představitele české vlády. Podezírají je ze zločinů proti lidskosti. Důvodem jsou vládní opatření, která podle nich zvýhodňují očkované proti koronaviru a omezují neočkované. Senátorky to dnes sdělily novinářům.
Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet

Soud v Hodoníně svěřil Michalákové syny formálně do péče

Okresní soud v Hodoníně tento týden formálně svěřil děti Evy Michalákové do její péče. V tiskové zprávě to dnes uvedla členka petičního výboru na podporu rodiny a senátorka Jitka Chalánková. Chlapce Michalákové a jejímu tehdejšímu manželovi před deseti lety odebraly norské úřady. Případ také čeká na projednání Evropským soudem pro lidská práva.

Více souvisejících

Jitka Chalánková (TOP09) Senátní volby Olomoucký kraj Ostrava

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy