Širší koalice v Brně? ANO bude jednat s ODS, ČSSD a lidovci

Vítězné hnutí ANO v Brně bude jednat o koalici s ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Novinářům to dnes řekli lídři všech čtyř stran. Primátor a lídr ANO Petr Vokřál uvedl, že se v příštích dnech uvidí, zda se strany dohodnou na magistrátní koalici, nebo bude počet nižší případně rozložení jiné. ANO chce ještě jednat i s Piráty. Zbývá pak už jen SPD, se kterým nechce ANO ani ODS jednat.

ANO a ODS mají dohromady nadpoloviční většinu, utvořit chtějí ale širší koalici. "Možná zůstaneme sami, možná to bude celé jinak. Dívali jsme se na to ale pragmaticky. Pokud máme něco odpracovat, v jednotlivých klubech jsou ty kompetence," uvedl Vokřál. Podle něj navíc čím méně stran v koalici, tím více stran v opozici, které pak brzdí práci vedení.

Vokřál by chtěl mít jasno o tom, zda bude dohoda o koalici možná, ve středu nebo ve čtvrtek. Do té doby by chtěl vyřešit i rozložení sil v radě. Koaliční smlouvu by chtěl podepsat zhruba o další týden později. KDU-ČSL spolu s ČSSD ANO oslovilo dříve než Piráty kvůli tomu, že budou mít obě strany i několik starostů městských částí, se kterými město musí spolupracovat.

Podle jedničky ODS Markéty Vaňkové si zástupci stran musí sednout nad programy. Jednat se bude v příštích dnech. "Potom uvidíme, jestli najdeme shodu," uvedla Vaňková. Podle Vokřála by ANO mělo předběžně zájem o investice a majetek, podle Vaňkové ODS zase o oblast dopravy, sociálních věcí nebo o kulturu, ČSSD by podle lídra Olivera Pospíšila měla zájem například o bytovou politiku, lidovci zase o životní prostředí.

Zatím není jasné, komu by připadlo územní plánování, které bude v tomto volebním období jednou ze zásadních záležitostí. Brno má totiž více než 20 let starý územní plán, který přestane platit na konci roku 2022. Do té doby Brno musí vytvořit plán nový.

Komunální volby vyhrálo v Brně ANO, které získalo 18 mandátů. Druhá byla ODS s podporou Svobodných a ziskem 14 mandátů. Třetí KDU-ČSL má osm mandátů, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Do zastupitelstva se naopak poprvé od revoluce nedostala KSČM. Pětiprocentní hranici nepřekročilo ani hnutí Žít Brno, Zelení a TOP 09, všechny tři subjekty přitom byly v koalici s ANO a KDU-ČSL.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

O sobotní komunální volby byl zájem, k urnám přišlo 70 procent voličů

K sobotním komunálním volbám, které se uskutečnily ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru 70 procent voličů. Téměř stoprocentní byla jejich účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil dnes mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent
Češi hlasují v komunálních volbách

Lidé si dnes v některých obcích volí zastupitelstva, hlasovalo až 70 procent lidí

V některých obcích, v kterých si dnes lidé vybírají nová zastupitelstva, už volební účast dosáhla 70 procent. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK. V obci Křenovice na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku odevzdalo svůj hlas kolem 70 procent lidí. Nové zastupitele mohou lidé vybírat až do dnešních 22:00, výsledky poté budou zveřejněny na volebním webu.

Více souvisejících

Komunální volby Brno Petr Vokřál (primátor Brna) Hnutí ANO ODS Česká pirátská strana KDU - ČSL

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy