Vítězné ANO v Brně vyřazeno. Vznikne koalice v čele s ODS, Babiš už křičí

V Brně nakonec vytvoří koalici druhá ODS s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD. Novinářům to dnes řekli zástupci těchto stran, kteří mají dohromady 33 mandátů v 55členném zastupitelstvu. Obejdou tak vítězné ANO, s nímž přitom už byly ODS, KDU-ČSL a ČSSD domluveny na koalici. Jednička ODS Markéta Vaňková řekla, že se strany dohodly na základě shody programů. Primátorkou bude Vaňková, která vystřídá Petra Vokřála (ANO). Prvním náměstkem zůstane Petr Hladík (KDU-ČSL). Premiér a předseda ANO Andrej Babiš to označil za podraz, naopak šéf ODS Petr Fiala uvítal "koalici změny".

V pondělí večer zástupci ANO, ODS, KDU-ČSL a ČSSD po jednáních oznámili, že se dohodli na koalici. Podle Vaňkové se dnes však věci změnily. Důvody moc nechtěla komentovat, ale jedním z důvodů byly i reakce voličů ODS na sociálních sítích, kteří nelibě nesli dohodu ODS s ANO, které občanští demokraté v Brně v kampani kritizovali.

Dalším důvodem může být to, že Piráti dříve odmítali obejít vítězné ANO, takže nebyla ani možnost složit bez ANO koalici, která by měla většinu mandátů. Nyní už ale Piráti takovou koalici neodmítají.

ODS bude mít pět radních, lidovci tři, Piráti dva a ČSSD jednoho. Vaňková řekla, že je ráda, že bude mít Brno po 20 letech primátorku a k tomu právničku. Před dvaceti lety byla primátorkou za ODS bývalá ústavní soudkyně Dagmar Lastovecká.

Podle Vaňkové se strany shodují v rezidentním parkování, bytové výstavbě, územním plánování, ale také podpoře seniorů. Podle Hladíka je to vhodná forma spolupráce. Lídr Pirátů Tomáš Koláčný řekl, že je rád, že Piráti dostali šanci.

Vaňková donedávna říkala, že ANO obcházet nechce. "Vnímala jsem velký tlak našich voličů. Do včerejška to vypadalo, že jiná varianta koalice neexistuje. Ale to se změnilo. Teď už tu variantu máme a jsem přesvědčena, že je to nejlepší volba," řekla Vaňková.

Babiš označil dohodu ODS s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD v Brně za "bezprecedentní podraz". Dnes se měla podepsat dohoda s ANO, kmotři se vracejí, uvedl premiér na dotaz ČTK. Zato předseda ODS Petr Fiala uvítal, že v Brně rychle vznikla "koalice změny" v čele s Vaňkovou. Bude skvělou primátorkou, míní Fiala. "ODS je skutečnou alternativou k ANO. Děláme, co jsme voličům slíbili," dodal.

Podle Vokřála ODS podlehla mámení mít primátorku. "To je asi jediná věc, které rozumím," uvedl. Překvapený byl z lidovců, se kterými nyní pracoval v koalici a nabízel jim možnost účasti i na nové koalici, přestože jejich hlasy k většině nepotřeboval. "Je to pro mě varování i s tím, že jsme s nimi nebyli schopni najít shodu ani na kraji po krajských volbách," připomněl Vokřál jednání před dvěma lety, po kterých ANO vytvořilo koalici raději s ČSSD a dalšími partnery než s KDU-ČSL, které požadovalo po vítězném ANO funkci hejtmana.

Vokřál uvedl, že ještě dnes jednal se zástupci KDU-ČSL a ČSSD a dnes měl podepsat dohodu o koalici s dalšími partnery v 16:00. Už na to ale nedošlo. "Je to pro nás lidské zklamání. My jsme chtěli koalici bez velkých opozičních problémů, lidovci dělali vše pro zlepšení své pozice. Ale i tak mě to nejvíce mrzí asi od ODS, protože kdybychom chtěli, mohli jsme udělat koalici s KDU-ČSL a s Piráty, ale slíbili jsme si s ODS, že to uděláme spolu," řekl Vokřál.

Související

Více souvisejících

Brno Hnutí ANO ODS KDU - ČSL Česká pirátská strana ČSSD Markéta Vaňková (ODS Brno) Petr Vokřál (primátor Brna) Andrej Babiš Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy