Boj o křeslo primátora v Plzni: Vítězné ANO i těsně druhá ODS mají vážný zájem

V Plzni se dnes poprvé sešly na povolebním vyjednávání dvě nejsilnější strany vzešlé z komunálních voleb - ANO a ODS. ANO volilo 22,2 procenta lidí, ODS 22,11 procenta, což oběma vyneslo 13 mandátů. Obě strany trvají na tom, že v nové koalici pro sebe získají primátora, řekl dnes ČTK lídr ANO Roman Zarzycký a lídr ODS Martin Baxa. Obě strany budou v dalších dnech pokračovat v jednáních s ostatními potenciálními koaličními partnery. Do zastupitelstva se 47 mandáty se dostalo dalších pět stran.

"Jednání trvalo asi 1,5 hodiny, našli jsme shody i neshody. Největším neuralgickým bodem je, že my i ODS trváme na pozici primátora," shrnul Zarzycký. Baxa zopakoval, že při tak těsném volebním rozdílu se ODS považuje za spoluvítěze voleb. Od oblastní rady má vyjednávací tým ODS úkol získat pozici primátora a najít co největší programovou shodu.

"Na řadě věcí jsme se shodli, týká se to například zvýšení bezpečnosti ve městě, je ale i několik bodů, kde panuje neshoda," uvedl Baxa. Rozdílné názory má ANO a ODS například na výstavbu nového akvaparku a případnou podporu města pro tutu stavbu. "Lišíme se také v názorech na nakládání s městskými lázněmi a v otázce Borské přehrady," vyjmenoval Zarzycký.

Zatímco ANO se domnívá, ze město by se mělo pokusit zdevastovvanou stavbu bývalých honosných městských lázní od soukromníka koupit, ODS se k tomu staví zdrženlivě, pokud nebude jasný záměr co s objektem udělat. ANO chce podpořit stavbu nového akvaparku soukromým investorem případnou finanční pomocí města, ODS má jako prioritu spíše vyčištění Borské přehrady pro rekreační účely.

Obě strany nyní povedou po své linii separátní jednání s dalšími partnery. Zřejmě se ještě spolu setkají. Oba lídři nepředpokládají, že by nová koalice mohla v Plzni vzniknout ještě tento týden.

Do zastupitelstva se dostali ještě Piráti se sedmi mandáty. TOP 09 a KDU-ČSL - Pravá volba pro Plzeň mají po čtyřech křeslech, po třech zastupitelích bude mít ČSSD a KSČM. Rovněž minulé komunální volby v Plzni vyhrála ANO těsně následovaná ODS. Třetí skončila už s odstupem ČSSD, všechny tři strany ale měly po deseti mandátech. Na koalici se nakonec dohodla ODS, ČSSD, lidovci a Občané patrioti. ANO skončilo v opozici.

Související

Více souvisejících

Plzeň Hnutí ANO ODS Martin Baxa

Aktuálně se děje

před 53 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let. Itálie upravuje plány evakuace

Italskou Neapol v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně. Podle italských médií šlo o nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 40 letech. Způsobily mírné škody v Neapoli i v epicentru, jímž bylo město Pozzuoli. Evidovány jsou praskliny ve zdech či spadlé římsy, uvedl mluvčí hasičů pro CNN. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy