Spokojenost Čechů s výsledky voleb? Průzkum je další fackou pro ČSSD

Nejspokojenější jsou po volbách voliči v Praze. V čele pražského magistrátu by Pražané nejvíce preferovali Jiřího Pospíšila. Ukázal to bleskový průzkum společnosti SANEP.

V Praze je v souhrnu spokojeno s výsledkem voleb v daných pražských volebních obvodech 77,7% voličů, kteří se zúčastnili proběhlých komunálních voleb.

Všichni Pražané by pak v čele pražského magistrátu nejvíce preferovali předsedu TOP 09 a volebního lídra volebního uskupení TOP 09 a STAN Jiřího Pospíšila. Toho jako pražského primátora preferuje z pětice lídrů vítězných stran 22,5% obyvatel hl. města Prahy. Z aktuálně zvažovaných možností je pak pro obyvatele hl. města Prahy nejpřijatelnější koalice ODS + TOP 09 a STAN + ANO.

Nejvíce nespokojeni jsou s výsledky komunálních voleb obyvatelé ČR, kteří se proběhlých komunálních voleb nezúčastnili. Nejvíce jsou nespokojeni nevoliči v Královéhradeckém kraji (v souhrnu 92,7%). I přes tuto nespokojenost však nevoliči v tomto kraji v nadpoloviční většině nelitují toho, že se voleb nezúčastnili. To je ostatně symptomatické pro nevoliče ve všech krajích a hl. města Prahy.

Z těchto zjištění tak lze vyvodit, že nespokojení nevoliči mají obecně k politice negativní postoj, který se netýká přímo konkrétního výsledku komunálních voleb, ale obecně politiky a politiků.

Naopak o voličích, kteří v pátek a v sobotu přišli k volebním urnám lze napříč všemi kraji říci, že jsou v nadpoloviční míře s výsledkem voleb v daném volebním obvodě spokojeni. Nejspokojenější jsou pak vedle hl. města Prahy voliči v Jihočeském kraji (v souhrnu 72,6%).

Nejméně jsou pak spokojení s výsledky komunálních voleb voliči v Olomouckém kraji (v souhrnu 50,1%).

Jistou zajímavostí je pak zjištění, že volební neúspěch sociální demokracie v proběhlých komunálních volbách dotázaní obyvatelé v jednotlivých krajích a hl. městě Praze v podstatě shodně vnímají jako totální fiasko ČSSD, ztrátu důvěry voličů, ale i jako signál, že má vedení ČSSD odstoupit. Není bez zajímavosti, že s hodnocením předsedy ČSSD Jana Hamáčka, že se ČSSD odrazila ode dna, souhlasí shodně 0,1% dotázaných.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

O sobotní komunální volby byl zájem, k urnám přišlo 70 procent voličů

K sobotním komunálním volbám, které se uskutečnily ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru 70 procent voličů. Téměř stoprocentní byla jejich účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil dnes mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent
Češi hlasují v komunálních volbách

Lidé si dnes v některých obcích volí zastupitelstva, hlasovalo až 70 procent lidí

V některých obcích, v kterých si dnes lidé vybírají nová zastupitelstva, už volební účast dosáhla 70 procent. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK. V obci Křenovice na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku odevzdalo svůj hlas kolem 70 procent lidí. Nové zastupitele mohou lidé vybírat až do dnešních 22:00, výsledky poté budou zveřejněny na volebním webu.

Více souvisejících

Komunální volby Praha Jiří Pospíšil ČSSD Jan Hamáček průzkumy protext

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Polsko zadrželo ruského zběha. Utíkal přímo z fronty na Ukrajině

Polská pohraniční stráž zadržela jednačtyřicetiletého ruského vojáka, který se do země pokusil nelegálně vstoupit z Běloruska. Úřady se domnívají, že zběhl z armády přímo z frontové linie. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy