Žhavá kandidátka na primátorku Brna: Kdo je Markéta Vaňková?

Velkou šanci stát se primátorkou města Brna má politička za ODS Markéta Vaňková. Zatímco první to vypadalo, že ODS vytvoří koalici s vítězem brněnských voleb s hnutím ANO a primátorem zřejmě zůstane Petr Vokřál, v úterý byl oznámen nečekaný zvrat ve vyjednávání. ODS nakonec vytvoří koalici s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD. Jednička brněnské ODS Markéta Vaňková se tak s největší pravděpodobností stane novou primátorkou města Brna. Kdo vlastně je Markéta Vaňková?

Markéta Vaňková se narodila 15. července 1977 v Brně. Je dcerou českého právníka a soudce Nejvyššího správního soudu Petra Průchy.

Studium práva zlákalo i samotnou Vaňkovou. V roce 2000 získala titul Mgr. na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Studiu se nadále věnovala a o dva roky později získala na téže univerzitě titul JUDr., poté ,co úspěšně složila rigorózní zkoušku v oboru právo, se specializací na občanské právo. Následně úspěšně složila advokátní zkoušky. Zaměřuje se na občanské, obchodní a správní právo.

Do politiky vstoupila v roce 2002. V daném roce se stala také zastupitelkou v městské části Brno-střed v této funkci setrvává do dnes. V letech 2006 a 2010 působila jako zastupitelka města Brna a členka rady městské části Brno-střed. Následující čtyři roky fungovala jako uvolněná zastupitelka městské části Brno-střed pro oblast legislativy a životního prostředí. Od roku 2016 se stala zastupitelskou Jihomoravského kraje. Působí jako členka Výboru kontrolního a členka Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost.

Vaňková je vdaná a vychovává dvě děti, devítiletá dvojčata. Jak sama píše, volný čas tráví se svou rodinou, věnuje se sportu a cestování. Ráda také navštěvuje divadlo.

Jako advokátka se mimo jiné věnuje také vymáhání pohledávek. V rozhovoru pro iDnes.cz, bylo také zmiňováno, že vymáhala pohledávky ostravského dopravního podniku za nezaplacené pokuty. Zastupovala v této věci britskou offshorouvou firmu Brandson Enterprises. Novináři tehdy zdokumentovali několik případů lidí, kteří kvůli nezaplacení pokuty skončili v exekuci.

Vaňková však říká, že nespatřuje nic špatného na tom, že jako advokátka vymáhá dlužnou částku na lidech, kteří nesplnili své povinnosti. „Samozřejmě je mi těch lidí v exekuci líto, vím, že je to velký problém. Ale vždycky bylo na začátku, že si někdo nesplnil svoji povinnost,“ dodávala v rozhovoru.

Ve volebním programu Vaňková zdůrazňovala, vybudování „Chytrého Brna“. Chtěla by zajistit plynulou dopravu bez zbytečných uzavírek či více parkovacích míst. Zabývat se chce také problémem s nedostatkem a nedostupností bytů. Ráda by zprivatizovala bytový fond, zastavila zvyšování daně z nemovitosti či rozšířila nabídku studentského bydlení.

V jiném rozhovoru řekl: „Nezbytné je zvýšit počet bytů. Jestliže stoupne jejich nabídka, logicky se musí snížit i jejich cena. Potřebujeme tedy co nejrychleji schválit nový územní plán, který stanoví nová místa k výstavbě. Neházejme taky klacky pod nohy soukromým investorům, aby mohli stavět na místech, kde je to podle stávajícího územního plánu možné. Také potřebujeme zrychlit územní a stavební řízení.“

Související

Více souvisejících

Markéta Vaňková (ODS Brno) Komunální volby Volby 2018 ODS Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy